Klaus Iohannis refuză să comenteze proiectul privind pensiile speciale / Ce modificări ar putea suferi controversatele venituri ale „specialilor”

Data:

Share post:

Klaus Iohannis încă nu s-a pronunțat cu privire la pensiile speciale. Președintele României a vorbit mai degrabă în termeni generali despre reforma solicitată de Comisia Europeană și așteptată de un număr consistent al cetățenilor țării.

În opinia lui Klaus Iohannis, „pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă”. Potrivit oficialului de la Palatul Cotroceni, „trebuie să avem grijă să reformăm sistemul astfel încât să fie echitabil și sustenabil”.

Provocat să comenteze forma legii adoptată de comisiile de specialitate de Senat, Klaus Iohannis a preferat să se abțină.

„Știți că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Eu mă expirm atunci când ajunge legea pe masa mea. Pot să vă confirm ce am spus și ultima dată: pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă.

Și nu numai pentru pensionari, cât și pentru politicieni. Trebuie să avem grijă să reformăm sistemul astfel încât să fie echitabil și sustenabil. Adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viață de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid și aceste pensii pot fi plătite peste 10, 20, 30 de ani. Despre asta vorbim.

Restul sunt discuții pe detalii, de care se ocupă Parlamentul și când ajunge legea la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a declarat Klaus Iohannis.

Guvernul Nicolae Ciucă nu a demarat procedura de eliminare a pensiilor speciale. Ce alternativă se dezbate în Parlament

Guvernul Nicolae Ciucă nu și-a exprimat intenția de a elimina pensiile speciale (necontributive). În schimb, PSD + PNL + PNL încearcă o soluție alternativă pentru solicitarea Comisiei Europene.

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit progresiv de până la 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

Deși noile propuneri ale Coaliției tot nu îndeplinesc cerințele Comisiei Europene, reprezentanții categoriilor cu pensii speciale au criticat măsurile propuse. Cei mai vocali au fost militarii și reprezentanții angajaților din penitenciare.

Articole similare

A murit Sammy Basso, savantul italian care suferea de progeriei, o boală rară pe care o cerceta

Sammy Basso, om de știință italian renumit pentru eforturile de sensibilizare cu privire la progerie, boala genetică rară...

„Negustorul morții” din nou pe scena traficului de arme: Viktor Bout și legătura cu rebelii Houthi

Viktor Bout, fost traficant de arme rus eliberat în 2022 în urma unui schimb de prizonieri, a revenit...

Antarctica a înverzit. Semnal de alarmă tras de specialişti

Cercetătorii au descoperit că vegetația, în special mușchii, s-a extins semnificativ în Peninsula Antarctică din cauza încălzirii accelerate,...

De ce timpul este noua monedă a mutărilor: cum poți economisi timp cu ajutorul profesioniștilor

Mutarea într-o nouă locuință sau spațiu de birou poate fi o provocare logistică de proporții, însă, cu ajutorul...