La o zi după ce nega existenţa unei drone prăbuşite în România, Iohannis admite că există şi că ar fi „o violare gravă a suveranității”

Data:

Share post:

Iohannis, despre drona căzută în România: „Ar fi o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale”, dacă se confirmă că fragmentele găsite provin dintr-o dronă rusească, și ar fi „o situație complet inadmisibilă”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la București.

Aceasta a fost prima reacție a șefului statului după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat astăzi că bucăți de dronă au fost găsite în județul Tulcea.

El a spus, din nou, că aceste atacuri ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. „Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO”, a afirmat Iohannis.

Kievul a insistat încă de luni că o dronă a căzut în România în urma atacurilor lansate de ruși, însă miniștrii Apărării și de Externe de la București au negat vehement. Cu o zi în urmă, și Iohannis a respins informațiile Ucrainei, declarând: „pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă, și nicio altă parte al vreunui dispozitiv care a ajuns în România”.

Iohannis a negat iniţial că ar fi vreo dronă căzută în România

Întrebat la o conferință de presă cum explică faptul că două zile toată comunciarea oficială a statului român a negat acest incident și dacă există o responsabilitate la vârful MApN pentru incoerența în comunicare, Iohannis s-a abținut să critice Ministerul Apărării.

”În situația de război la graniță avem o situație fluidă. Azi avem altă stuație decât ieri. Asta este. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credință și în baza dovezilor. Nu putem să facem declarații în baza unor supoziții. MApN m-a informat – și sunt convins că de bună credință – că nu există astfel de piese (de dronă rusesă – n.red.), și asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situația s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări profesioniste”, a spus miercuri Iohannis.

Articole similare

Şofer cu alcoolemie de comă scos din trafic cu poliţia la Slatina

Un bărbat din Slatina s-a ales cu un dosar penal după ce a plecat la plimbare cu maşina...

Medic prins în flagrant în timp ce lua mită de la un pacient. Ancheta o vizează şi pe asistenta doctorului

Un medic şi asistenta sa sunt anchetaţi penal de Direcţia Generală Anticorupţie. Asta după ce medicul, de la Spitalul...

Scandal la Casa de Cultură a Studenţilor din Piteşti. Director, reţinut de poliţişti pentru relaţii cu o minoră

Directorul unei case de cultură din Piteşti, în vârstă de 42 de ani, a fost reţinut de poliţişti...

Tânără de 25 de ani, ucisă de fostul soţ din cauza geloziei

O tânără, în vârstă de doar 25 de ani, a fost ucisă cu mai multe lovituri de topor...