Lege pentru interzicerea băuturilor energizante către minori

Data:

Share post:

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi interzisă. Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect care vizează stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie.

Potrivit noii legi va fi interzisă comercializarea energizantelor sau a derivatelor lor către minori. De asemenea, se vor desfăşura activităţi de informare şi educare a consumatorilor cu privire la efectele nocive ale acestui tip de consum asupra sănătăţii. Potrivit Agerpres, la comisia de specialitate au fost admise mai multe amendamente în acest sens.

Se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora:

  • în unităţile sanitare
  • în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora
  • în proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar, pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri).

De asemenea se interzice comercializarea produselor de acest gen în a căror componenţă ingredientele menţionate depăşesc limita maximă admisă conform legislaţiei în vigoare.

Legea prevede amenzi

În cazul nerespectării acestor prevederi, agenţii economici riscă amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor revine personalului împuternicit din cadrul Ministerului Sănătăţii, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conform competenţelor legale.

Consumul de băuturi energizante a luat amploare

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), citat de iniţiatorul proiectului, fenomenul consumului de băuturi energizante a luat amploare, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Într-un studiu EFSA care datează încă din anul 2013 se arată că 30% dintre adulţi, 68% dintre adolescenţi şi deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

Mai mult decât atât, comercianţii de băuturi cu efecte nocive asupra stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor au pus pe piaţă diferite produse derivate. Acestea conţin atât concentraţii de alcool, cât şi de cafeină, taurină, carnitină. Substanţele nu sunt evidenţiate totdeauna expres pe etichetele produselor şi nu sunt menţionate efectele devastatoare asupra sistemului nervos central sau muscular.

Băuturi energizante în combinație cu alcool

În acelaşi timp, INSP atrage atenţia asupra faptului că acest consum de băuturi energizante în combinaţie cu alcoolul este deosebit de periculos. Efectul stimulant neutralizează reacţiile organismului la o cantitate mare de alcool şi, astfel, intervine subestimarea stării de ebrietate.

Propunerea legislativă pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie va fi transmisă Camerei Deputaţilor, pentru dezbatere şi vot în plen, în calitate de for decizional.

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...