Liberalii, instruiţi de la partid să o atace pe jurnalista Emilia Şercan, după noile dezvăluiri privind plagiatul ministrului Bode

Data:

Share post:

Recentele dezvăluiri ale jurnalistei Emilia Șercan privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, nu au fost bine primite de liberali. În mesajul cheie transmis liderilor de partid, aceștia sunt instruiți să-l laude pe Bode și să atace pe Emilia Șercan, descredibilizându-i acțiunile și insistând că este vorba despre „o vendetă politică” și că jurnalista „nu poate fi suspectată de cele mai bune intenții”.

„Este clar că acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode. Doamna Șercan a lansat acuzații nefundamentate, fără nicio pregătire specială în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Ea poate fi orice, dar nu poate fi obiectivă. Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist nu se aplică în acest caz, deoarece Emilia Șercan este autorul unor plângeri împotriva ministrului Bode și, evident, nu poate fi suspectată de cele mai bune intenții”, se menționează în mesajul trimis liderilor PNL.

CITEŞTE ŞI: Încercarea disperată a lui Lucian Bode să scape de plagiat. Ce a făcut ministru de Interne

Jurnalista Emilia Șercan a scris că ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui verdict probabil de plagiat referitor la teza sa de doctorat, potrivit hotnews.ro.

Mai jos integral Punctajul PNL pe tema tezei de doctorat a lui Lucian Bode

„Dacă apare discuția despre teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

În primul rând, situația este destul de clară în această speță: teza ministrului Lucian Bode a parcurs mai multe etape care atestă originalitatea lucrării.

Raportul anti-plagiat preliminar al UBB și rezoluția conducătorului de doctorat
Raportul Comisiei CNATDCU din 2019

Teza de doctorat a parcurs absolut toate etapele premergătoare și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare, inclusiv anti-plagiat. Teza a fost verificată anti-plagiat atât de către UBB, cât și de către CNATDCU – organismul suprem care supervizează acordarea titlurilor în România.

Nu există dubiu că tot acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode.

Doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu.

Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist pică în cazul de față, deoarece Emilia Șercan este autoarea unor plângeri împotriva ministrului Bode și, clar, nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții.

Acum câteva luni doar, UBB s-a pronunțat din nou și a spus foarte clar: teza de doctorat respectă criteriile de acordare a titlului de doctor, acesta fiind menținut.

Au fost identificate câteva erori de citare, într-o proporție infimă, sub 3% din totalul celor 220 de pagini ale tezei.

În plus, există decizia CCR nr 364/2022 care este foarte clară și general obligatorie și care spune că odată ce o teză a trecut cu succes evaluarea comisiei de doctorat și a fost validată CNATDCU – precum este cazul tezei domnului BODE, ea nu mai poate fi reexaminată. Nu există niciun temei legal pentru asta.

Mai mult, conform Legii educației naționale 1/2011, Comisia de Etică poate desfășura astfel de verificări doar în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care domnul ministru nu face parte.

Inițial, ministrul Bode a transmis o notificare UBB pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei de doctorat și nu a primit niciun răspuns.

Următorul pas firesc a fost apelarea la justiție pentru a se asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea.

Ministrul Bode a arătat mereu deschidere pentru a clarifica orice aspect referitor la teza de doctorat. Cu toate acestea, verificările trebuie să se încadreze în limitele legii și să urmărească interese legitime.

Nimeni nu poate fi blamat pentru că își caută dreptatea în instanță și pentru că vrea respectarea legii. Dimpotrivă. Tot acest demers este unul pentru respectarea legii.

Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Sălaj, conform legii, deoarece ministrul Bode are domiciliul în acel județ.

VEZI ŞI: Emisiunea „Reporter 24” din 9 ianuarie | Invitat – Radu Voinea, antreprenor

Informații de context:

Titlul de doctor al ministrului afacerilor interne a fost conferit în anul 2019, fiind obținut în domeniul relații internaționale și studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

Teza de doctorat a obținut calificativul foarte bine și distincția magna cum laude, iar subiectul a fost securitatea energetică și managementul resurselor.

Titlul de doctor a fost obținut la o universitate de prestigiu național și internațional, iar calificativul și distincția obținute justifică pe deplin „blazonul UBB” și relevanța academică a tezei. UBB nu este o universitate oarecare.

Teza a fost în deplină concordanță cu activitatea profesională a domnului ministru. Să nu uităm că vorbim de o persoană cu o vastă experiență profesională în domeniul energiei și managementului resurselor: 8 ani în compania Electrica SA, 8 ani în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, fost ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri”.

CITEȘTE ȘI: Medicamentele se vor scumpi. Rafila: „Ne referim la cele care costă până la 50 de lei”

Articole similare

UPDATE | Accident GRAV în județul Olt. Patru mașini implicate, o persoană încarcerată (FOTO)

UPDATE 2: Bilanț final: 12 persoane implicate, 9 persoane transportate la UPU Slatina, 3 persoane au fost monitorizate...

Emil Moţ a aprins iluminatul festiv şi a deschis Târgul de Crăciun al Slatinei. Mii de slătineni au fost prezenţi (FOTO&VIDEO)

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a dat vineri seară startul oficial al Sărbătorilor de Iarnă. Edilul a aprins iluminatul...

Un tânăr din Slatina s-a ales cu dosar penal după ce, băut fiind, a urcat la volanul unei maşini

Un tânăr în vârstă de 31 de ani, din Slatina, este cercetat penal după ce, noaptea trecută, a...

Ziua Naţională. Sărbătoare cu aproape 3.000 oameni, la Slatina (FOTO)

Aproape 3.000 de persoane au participat, vineri dimineaţă, la evenimentele desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale a României, la...