Ludovic Orban, despre integrarea Moldovei în UE: „Varianta mai scurtă este Unirea cu România”

Data:

Share post:

Fostul premier, Ludovic Orban, spune că unirea cu România ar însemna o integrare automată a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și NATO. Potrivit politicianului de la București, unirea celor două state ar trebui să aibă loc doar în urma unui referendum desfășurat pe ambele maluri ale Prutului și într-un context internațional favorabil, notează IPN.

Ex-premierul Ludovic Orban spune că Unirea Republicii Moldova cu România reprezintă cea mai scurtă cale de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit președintelui Partidului „Forța Dreptei”, procesul Unirii ar aduce Basarabiei și avantajele sistemului de securitate oferit de NATO statelor membre.

„Există două variante de integrare, varianta mai lungă și varianta mai scurtă. Varianta mai scurtă este Unirea, evident. Pentru acest lucru este nevoie de voința oamenilor care trebuie exprimată prin referendum, pentru că așa cum e așezământul constituțional și în România, și în Republica Moldova, o astfel de decizie trebuie validată prin vot de către cetățeni printr-un referendum. Atât în România, cât și în Basarabia. Trebuie să se petreacă două lucruri importante. Oamenii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie să-și dorească Unirea și trebuie să existe și context internațional, ca să existe un acord din partea partenerilor externi”, a spus Ludovic Orban.

Articole similare

Începe sezonul estival la Plaja Olt. Care sunt tarifele

Începând de mâine se dă startul sezonului estival la Plaja Olt. Programul de funcționare va fi de luni...

A fost deschis un spațiu pentru colectarea deșeurilor de medicamente, la Spitalul Județean Slatina

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație pot fi predate în locația special amenajată din incinta Spitalului Județean...

Bărbat mort la locul de muncă. A fost lovit de un TIR

Un bărbat de 52 de ani a murit, astăzi, după ce a fost acroşat de un TIR în...

TEST ONLINE | La ce riscuri vă expuneţi în funcţie de cât alcool consumaţi

Institutul Naţional de Statistică organizează în această perioadă Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Astfel, în intervalul 17-23 iunie,...