Ludovic Orban nu-l iarta pe Bode: „Ce nemernicii trebuie sa mai comita Bode pentru a fi dat afara din guvern?”

Data:

Share post:

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, fost premier PNL, a cerut ca ministrul Bode sa fie „demis de urgenta” dupa ce UBB a confirmat ca acesta si-a plagiat lucrarea de doctorat. „Ce nemernicii trebuie sa mai comita Bode pentru a fi dat afara din guvern?”, a atacat Orban.

DOCUMENTUL publicată pe site-ul UBB integral poate fi citit aici

„A furat din munca altora ca sa obtina ilegal titlul de doctor. A mintit cu nerusinare ca nu a plagiat. A secretizat propria teza de doctorat pentru a bloca analizarea ei. A amenintat ca da in judecata pe oricine il mai acuza de asta. A incercat sa intimideze opozitia cand a fost depusa motiunea contra lui. A incercat sa impiedice Comisia de etica a UBB sa dea un verdict prin declansarea unui proces. A initiat sau a tolerat o campanie de compromitere a jurnalistei Emilia Sercan, cea care a dezvaluit plagiatul. Cu complicitatea conducerii coalitiei a oprit in mod abuziv dezbaterea motiunii depuse de Forta Dreptei si USR in decembrie.

Ce nemernicii trebuie sa mai comita Bode pentru a fi dat afara din guvern?

Ludovic Orban: Solicit public demiterea de urgenta a lui Lucian Bode din functia de ministru. In cazul in care coalitia, premierul si presedintele continua sa sfideze cetatenii Romaniei si se incapataneaza sa il mentina in functie vor trebui sa suporte toti blamul public din partea romanilor pentru distrugerea oricarei norme de morala in viata publica si pentru complicitate la hotie.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reactionat dur dupa ce Comisia de Etica a Universitatii Babes-Bolyai a anuntat ca lucrarea sa de doctorat este “profund viciata”.

„Cu privire la hotararea de astazi a Comisiei de Etica a Universitatii Babes-Bolyai, fac urmatoarele precizari:

1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrari redactate in 2018 folosind norme actualizate in 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academica, dar si pentru principiile care guverneaza statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactiva a unor norme, fapt care plaseaza sub acelasi stigmat toate lucrarile redactate inainte de 2022. Este o fractura logica si un demers absurd pe care nu il poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.

2. Metoda de citare folosita este in deplina concordanta cu standardele academice de la momentul sustinerii tezei in 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de cate ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciata” e o apreciere subiectiva a Comisiei, o judecata de valoare goala de semnificatie academica, cat timp normele au fost respectate.

3. In ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiza si a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificata anti-plagiat de catre Universitatea Babes-Bolyai si de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele institutii, in mod oficial, au certificat autenticitatea lucrarii. Este o alta realitate pe care o voi aminti, public, de cate ori va fi necesar.

4. Procedural si legal, exista cel putin doua probleme izbitoare:

• Conform legii, Comisia de Etica se poate pronunta doar in ceea ce priveste solutionarea sesizarilor privitoare la abateri ale membrilor comunitatii universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunitati, in mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotararea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etica.
• Curtea Constitutionala a clarificat inadmisibilitatea absoluta a activitatii oricarei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat si validate de catre CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etica incalca flagrant decizia Curtii Constitutionale.

Cu actiunea pe care am deschis-o in instanta, vreau sa ma asigur ca legea este respectata, indiferent despre cine este vorba. Este un drept, dar si o obligatie pe care o am ori de cate ori se incalca legea.

Faptul ca aceste atacuri concertate ale USR si ale satelitilor sai asupra mea si asupra Partidului National Liberal au devenit absurde, este evident pentru toata lumea. La fel de evidente sunt presiunile si atacurile la adresa Universitatii Babes-Bolyai in toata aceasta perioada.

Regret faptul ca Universitatea Babes-Bolyai s-a grabit sa dea curs acestor presiuni, fara a astepta solutia instantei de judecata.

Drept urmare, voi merge inainte, in instanta, pentru ca este singura cale corecta si legitima pentru a transa acest caz care a depasit nu doar limitele legii, dar si ale ratiunii”, a transmis Bode pe Facebook.

Hotararea UBB:

“(1) Se confirma si alte abateri de la etica cercetarii decat cele reclamate anterior si analizate de Comisie – plagiat si citare defectuoasa sau incorecta.

(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona ca teza este profund viciata”.

Comisia a adaugat ca Adrian Ivan, conducatorul de doctorat in cazul tezei lui Lucian Bode, a solicitat stoparea oricarei analize, cerere care nu a fost acceptata.

„Comisia nu a primit un punct de vedere de la conducatorul de doctorat, prof. Adrian Ivan, insa acesta a solicitat prin avocat (ca procedura prealabila intentarii unei actiuni in contencios administrativ, formulata in temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004) stoparea oricarei analize a tezei de doctorat pe motivul ca prezenta Comisie este nelegal constituita si ca incalca decizia CCR 364/2022.

Comisia raspunde acestor obiectii de legalitate considerand ca s-a autosesizat in mod legal si ca analiza abaterilor etice este in continuare permisa de
Decizia CCR 364/2022 chiar daca nu poate duce la sanctiunea cea mai drastica, retragerea titlului de doctor, prevazuta de art. 170 alin. (1) lit.b) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, articol de lege care a fost declarat neconstitutional in masura in care se refera la retragerea titlului de doctor care a intrat in circuitul civil si care a produs efecte juridice”, a precizat UBB.

Reactia jurnalistei Emilia Sercan:

Comisia de Etica a UBB confirma in mod oficial dezvaluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata si cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode – CA Publishing, care i-a apartinut conducatorului stiintific al lui Bode – retragerea acesteia.

Totusi, si de aceasta data, cand in teza s-a constatat ca exista aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului.

Aceasta masura arata ca UBB s-a plasat, inca o data, de partea plagiatorilor si nu a integritatii academice. A preferat sa il apere pe Bode in loc de a apara propria imagine si propriile standarde.

Ce spune comunicatul UBB:

„Concluzia analizei este ca suspiciunile de plagiat se confirma in marea lor majoritate”.

„In urma sesizarii din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academica in redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotarare nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus masuri de corectare si retragere a cartii, si se vor sesiza consiliile nationale (CNATDCU/Consiliul National de Etica a Cercetarii) pentru demersuri suplimentare, in conditiile legii”.

„Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona ca teza este profund viciata”.

„De asemenea, Comisia adreseaza domnului Bode si Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetica si managementul resurselor la inceputul secolului XXI: Romania in context european actual”.

„Comisia reia solicitarea adresata domnului Bode in Hotararea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etica academica si de a o pune la dispozitie Scolii doctorale si Comisiei de etica”.

Articole similare

Cine au fost primii locuitori ai teritoriului României. Unii aveau pielea neagră, iar „Ion de la Anina” este cel mai vechi european

Teritoriul României de astăzi a fost locuit încă de acum aproximativ acum un milion de ani în urmă....

Scandalul dintre partidul lui Piedone și Realitatea Plus ia amploare / Curg plângerile la adresa postului tv (document)

Scandalul dintre partidul lui Cristian Popescu Piedone și Realitatea Plus ia amploare. PUSL a formulat o plângere împotriva...

Cristian Popescu Piedone: Lăsați-mi în pace nepoțeii, nora, soția, soacra!

Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a denunțat hărțuirile și presiunile...

Revolta profesorului Iliescu de la Universitatea București: „Cel mai grozav lucru pe care au reușit să-l facă politicienii din România a fost să distrugă...

România politică nu e nici măcar în feudalism, crede Dragoș Iliescu, profesor de psihologie. „Pentru că într-un sistem...