Mai mulţi bani pentru români. Salariul minim pe economie creşte de la 1 septembrie

Data:

Share post:

Salariul minim pe economie în România va creşte începând cu data de 1 septembrie 2023. Majorarea va fi de 25% și va duce la un salariu minim brut de 3,300 de lei, echivalent cu un venit net de 1,981 de lei. De la 1 ianuarie 2024, va avea loc o nouă majorare de peste 25%, ajungându-se la un salariu minim brut de 3,750 de lei, adică 2,231 lei net.

În prezent, mai mult de o treime dintre angajații din România primesc salariul minim pe economie. Țara se află în coada clasamentului salariilor în Europa, cu un salariu minim situat în jurul valorii de 600 de euro.

Propunerea de creștere salarială vine într-un context dificil, cu o inflație ridicată și o criză a costului vieții, ceea ce afectează puterea de cumpărare a angajaților și pensionarilor cu venituri mici.

Această majorare va avea un impact asupra cheltuielilor în sectorul privat și poate duce la creșterea salariilor în anumite domenii, cum ar fi construcțiile, unde angajații se apropie de pragul de 1.000 de euro lunar.

Cu toate acestea, majorarea salariului minim pe economie poate avea și efecte negative, cum ar fi presiunea asupra firmelor de a crește cheltuielile cu salarizarea sau chiar disponibilizări în unele cazuri.

Articole similare

Bătrână din Olt ucisă cu brutalitate de nepoata sa (VIDEO)

O tânără în vârstă de 29 de ani, din Slatina, a fost reţinută după şi-a ucis cu brutalitate...

Şarpe de peste un metru şi jumătate, scos cu jandarmii dintr-un garaj (VIDEO)

Jandarmii din judeţul Mehedinţi au intervenit în comuna Devesel pentru a îndepărta un şarpe găsit într-un garaj. Reptila...

Copilă de 13 ani, agresată sexual de unchiul său. Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia a deschis o anchetă după ce o copilă de doar 13 ani ar fi fost agresată sexual...

Nicușor Dan, felicitat telefonic de Marcel Ciolacu după rezultatele alegerilor: „Mi-a zis că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că, după rezultatul alegerilor, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat să-l felicite...