Mandat de arestare pe numele lui Putin, emis de Curtea Penală internaţională, pentru crime de război

Data:

Share post:

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat vineri că a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru crime de război din cauza acuzațiilor privind implicării în răpiri de copii din Ucraina.

Curtea a menționat, într-o declarație, că Putin „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal a populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

De asemenea, CPI a emis vineri un mandat de arestare a Mariei Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din Biroul Președintelui Federației Ruse, pe baza unor acuzații similare.

Președintele instanței, Piotr Hofmanski, a arătat că, deși judecătorii CPI au emis mandatele, va reveni comunității internaționale să le pună în aplicare. Instanța nu are forță de poliție proprie pentru executarea mandatelor.

„„CPI își face partea de muncă ca instanță de judecată. Judecătorii au emis mandate de arestare. Execuția depinde de cooperarea internațională.”

Un posibil proces al unor cetățeni ruși la CPI rămâne deocamdată îndepărtat, deoarece Moscova nu recunoaște jurisdicția curții – o poziție reafirmată la începutul acestei săptămâni de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și nu își extrădează cetățenii.

Nici Ucraina nu este membră a curții, dar a acordat jurisdicție CPI asupra teritoriului său, iar procurorul ICC Karim Khan a vizitat de patru ori de la deschiderea unei anchete în urmă cu un an.

Continuarea, în PRESShub

Articole similare

Valea Oltului BLOCATĂ. Lucrările de defrişare continuă şi în weekend (VIDEO)

Este ziua a şasea a operațiunilor de defrișare pe Valea Oltului (zona Boița – Lazaret). Lucrările continuă și...

Arestat preventiv după ce, băut şi fără permis, s-a răsturnat cu maşina pe un câmp. În urma accidentului, un tânăr a murit

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Băileşti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile...

Restricţii în trafic, din cauza Codului Roşu de caniculă

Sâmbătă şi duminică, în zilele cu cod roşu de caniculă, CNAIR a instituit restricţii de tonaj pe autostrăzi,...

Incendiu de vegetaţie uscată, la marginea Slatinei, în zona Sărăceşti (VIDEO)

Un incendiu vegetaţie uscată a izbucnit, vineri după-amiază, în Slatina, în zona Sărăceşti. Mai multe autospeciale de pompieri intervin...