Mandat de arestare pe numele lui Putin, emis de Curtea Penală internaţională, pentru crime de război

Data:

Share post:

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat vineri că a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru crime de război din cauza acuzațiilor privind implicării în răpiri de copii din Ucraina.

Curtea a menționat, într-o declarație, că Putin „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal a populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

De asemenea, CPI a emis vineri un mandat de arestare a Mariei Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din Biroul Președintelui Federației Ruse, pe baza unor acuzații similare.

Președintele instanței, Piotr Hofmanski, a arătat că, deși judecătorii CPI au emis mandatele, va reveni comunității internaționale să le pună în aplicare. Instanța nu are forță de poliție proprie pentru executarea mandatelor.

„„CPI își face partea de muncă ca instanță de judecată. Judecătorii au emis mandate de arestare. Execuția depinde de cooperarea internațională.”

Un posibil proces al unor cetățeni ruși la CPI rămâne deocamdată îndepărtat, deoarece Moscova nu recunoaște jurisdicția curții – o poziție reafirmată la începutul acestei săptămâni de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și nu își extrădează cetățenii.

Nici Ucraina nu este membră a curții, dar a acordat jurisdicție CPI asupra teritoriului său, iar procurorul ICC Karim Khan a vizitat de patru ori de la deschiderea unei anchete în urmă cu un an.

Continuarea, în PRESShub

Articole similare

Se fac angajări, la stat. Mai multe posturi scoase la concurs, în Olt

Mai multe instituţii publice din judeţul Olt fac angajări, în această perioadă, pentru cele mai multe dintre posturile...

Bărbat rănit din cauza vântului puternic. Remorca unui camion s-a dezmembrat şi a lovit un TIR

Un bărbat, în vârstă de 56 de ani a fost rănit, marţi, după ce remorca unui camion s-a...

Percheziții la Aeroportul din Otopeni. Sunt vizate contracte de închiriere a unor spații comerciale

Procurorii DNA au descins astăzi la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Aceştia anchetează contractele de închiriere a spațiilor...

Schimbări cu privire la pensiile speciale. Comisiile de specialitate din Senat au adoptat mai multe amendamente

Senatorii au dezbătut, marți, în ședințele de specialitate proiectul legilor speciale și amendamentele convenite în Coaliție. Amendamentele propuse...