Mandat de arestare pe numele lui Putin, emis de Curtea Penală internaţională, pentru crime de război

Data:

Share post:

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat vineri că a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru crime de război din cauza acuzațiilor privind implicării în răpiri de copii din Ucraina.

Curtea a menționat, într-o declarație, că Putin „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal a populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

De asemenea, CPI a emis vineri un mandat de arestare a Mariei Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din Biroul Președintelui Federației Ruse, pe baza unor acuzații similare.

Președintele instanței, Piotr Hofmanski, a arătat că, deși judecătorii CPI au emis mandatele, va reveni comunității internaționale să le pună în aplicare. Instanța nu are forță de poliție proprie pentru executarea mandatelor.

„„CPI își face partea de muncă ca instanță de judecată. Judecătorii au emis mandate de arestare. Execuția depinde de cooperarea internațională.”

Un posibil proces al unor cetățeni ruși la CPI rămâne deocamdată îndepărtat, deoarece Moscova nu recunoaște jurisdicția curții – o poziție reafirmată la începutul acestei săptămâni de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și nu își extrădează cetățenii.

Nici Ucraina nu este membră a curții, dar a acordat jurisdicție CPI asupra teritoriului său, iar procurorul ICC Karim Khan a vizitat de patru ori de la deschiderea unei anchete în urmă cu un an.

Continuarea, în PRESShub

Articole similare

Amendă de peste 800 de lei pentru o femeie care s-a filmat în timp ce conduce având în braţe copilul în vârstă de nouă...

O femeie din Maramureş s-a filmat în timp ce conduce o maşină avându-l în braţe pe copilul său...

Accident în Râmnicu Vâlcea, o persoană la spital. Trafic rutier dat peste cap

O tânără în vârstă de 27 de ani, din judeţul Sibiu, a ajuns la spital duminică, în urma...

Accident în Argeş, la Albota: Trei maşini implicate (FOTO)

Trei autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs pe drumul naţional DN 65, în localitatea Albota din...

În 2022, în România, erau înregistrate 7.120 de mame minore. Care este judeţul cu cele mai multe 

Peste 7.000 de mame minore erau înregistrate în România în 2022, cele mai multe, peste 400, fiind în...