Marcel Ciolacu – premierul desemnat de Klaus Iohannis, dar nu înainte de a lăuda PNL și PSD

Data:

Share post:

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat oficial marți pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcția de premier.

Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis la finalul scurtelor consultări de marți cu partidele parlamentare.

„Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate să funcționeze pe un nou model pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un Guvern din minștri care au fost în Coaliție. România a trecut prin mai multe crize și datorită felului în care Coaliția, Guvernul au lucrat a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu au venit de la sine. Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul Coaliției de guvernare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat la orizont atunci și au fost rezolvate. În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu”, a spus Iohannis marți după-amiază.

El i-a urat succes lui Ciolacu în negocieri și i-a spus că îl așteaptă să depună jurământul.

Marcel Ciolacu și-a început discursul de premier desemnat prin a-i ura „La mulți ani” lui Klaus Iohannis, care marți împlinește 64 de ani.

„Domnule președinte, în primul rând aș dori să vă transmit la mulți ani de ziua dvs. În al doilea rând aș dori să-i mulțumesc președintelui PNL pentru gestul de onoare pe care l-a făcut și nu aș dori să-i mulțumesc din postura de prim-ministru desemnat, ci din postura de român. Prin gestul său, România a trecut într-o altă etapă, o etapă de democrație consolidată”, a spus Ciolacu.

Șeful PSD a mai explicat și că, dacă Guvernul condus de Ciucă a fost despre stabilizarea României, își dorește ca Guvernul condus de el să fie despre „economie și reformă”.

Marcel Ciolacu a reiterat că până joi trebuie să fie învestit Guvernul său.

Marcel Ciolacu se adaugă altor premieri pe care Klaus Iohannis, în perioada în care era în „război” declarat cu social-democrații, i-a desemnat pentru funcție. Este vorba despre Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

După desemnare, PNL și PSD votează în forurile de conducere ale partidelor listele cu miniștri. După ce ele se depun în Parlament, urmează audierile acestora în Comisiile de specialitate, iar apoi votul de învestire, care este programat joi.

Ulterior, noul Guvern proaspăt pus în funcție merge în fața președintelui pentru a depune jurământul.

Articole similare

Bătrână din Olt ucisă cu brutalitate de nepoata sa (VIDEO)

O tânără în vârstă de 29 de ani, din Slatina, a fost reţinută după şi-a ucis cu brutalitate...

Şarpe de peste un metru şi jumătate, scos cu jandarmii dintr-un garaj (VIDEO)

Jandarmii din judeţul Mehedinţi au intervenit în comuna Devesel pentru a îndepărta un şarpe găsit într-un garaj. Reptila...

Copilă de 13 ani, agresată sexual de unchiul său. Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia a deschis o anchetă după ce o copilă de doar 13 ani ar fi fost agresată sexual...

Nicușor Dan, felicitat telefonic de Marcel Ciolacu după rezultatele alegerilor: „Mi-a zis că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că, după rezultatul alegerilor, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat să-l felicite...