Ministrul Sănătăţii reclamat la Avocatul Poporului: „Alexandru Rafila doreşte înmulţirea cazurilor de cancer”

Data:

Share post:

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a decis să ia măsuri extreme împotriva ministrului sănătăţii, medicul Alexandru Rafila.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a reclamat miercuri, într-o scrisoare deschisă adresată Avocatul Poporului, Renate Weber, faptul că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „a încălcat Constituţia” prin neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC).

Federația afirmă că, în condiţiile în care la împlinirea celor 180 de zile rezervate scrierii normelor de implementare a PNCC, 1 iulie, nu se va întâmpla acest lucru, îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă MS pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare şi pentru periclitarea vieţii pacienţilor, acţiune urmată de proteste în stradă şi în Parlamentul UE.

Potrivit federației, PNCC a fost cerut de asociaţiile de pacienţi încă din anul 2021, iar în noiembrie 2022 a fost promulgat de către preşedintele României.

„Din grupul iniţiatorilor planului a făcut parte şi domnul Alexandru Rafila care-şi reclamă propria decizie. PNCC a stat în transparenţă 5 luni, timp în care domnul Alexandru Rafila putea interveni pentru modificări la plan şi nu a făcut-o, iar acum presat de timpul legal caută portiţe de amânare a implementării. (…) În urma celor semnalate mai sus, considerăm că domnul ministru Alexandru Rafila se consideră mai presus decât legea în România, încălcând astfel în mod flagrant Constituţia României. A prejudiciat starea de spirit şi siguranţă pacienţilor cu cancer din România, şi aşa greu încercaţi de lipsurile din sistemul sanitar pe care îl conduce domnul Alexandru Rafila”, susţine federația.

„Alexandru Rafila doreşte înmulţirea cazurilor de cancer”

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer afirmă că Alexandru Rafila, prin neimplementarea şi amânarea PNCC, „doreşte să menţină /mărească numărul deceselor zilnice” din patologia oncologică, aproximativ 153 de pacienţi/zi cu diferite forme de cancer, mulţi dintre ei „cu şanse reale de supravieţuire”.

Potrivit federației, accesul la investigaţii genetice, moleculare, ar fi dat „o şansă în plus” pacienţilor cu cancer.

„Domnul Alexandru Rafila doreşte înmulţirea cazurilor de cancer în stadiu avansat prin neimplementarea PNCC care are foarte bine conturate programe de screening. Domnul Alexandru nu doreşte accesarea banilor europeni dedicaţi acestei patologii, bani care se regăsesc ca resursa financiară în PNCC. Aceste lucruri evidenţiate pe scurt ar trebui analizate de Instituţia Avocatul Poporului pentru a proteja legea în România şi pentru a da o şansă reală pacienţilor oncologici din România. Lipsa acestui Plan o resimţim în fiecare zi, dar cel mai bine s-a resimţit în pandemie, când mulţi dintre noi ne-au părăsit tocmai că nu erau stipulate şi conturate traseele pacienţilor, ceea ce PNCC are foarte bine conturat”, se arată în document.

Federația susţine că PNCC este în concordanţă cu Planul European de Combatere a Cancerului.

Articole similare

Programul Casa Verde Fotovoltaice, blocat în instanţă

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi suspendat în urma unei...

Primarul Emil Moţ a inaugurat noua sală de sport nouă de la Şcoala „Vlaicu Vodă” Slatina

Sala de sport construită de Primăria Slatina pentru Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă” a fost inaugurată, miercuri, de primarul...

Fost ministru al Justiţiei trimis în judecată după ce a lovit un motociclist cu maşina

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de vătămare din culpă în...

Copile agresate sexual şi ameninţate cu moarte într-un autobuz (VIDEO)

Scene şocante s-au petrecut zilele trecute într-un autobuz din Galaţi. Două adolescente de 16 ani au fost agresate...