Nelu Iordache a scăpat de condamnarea de peste 12 ani, în dosarul delapidării companiei Blue Air

Data:

Share post:

Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, anulând o pedeapsă de 12 ani și 6 luni închisoare primită de acesta la instanța de fond în dosarul delapidării companiei Blue Air.

Judecătorii susțin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curții Constituționale adoptată în mai 2022. Astfel, pe 26 mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

CITEŞTE ŞI:  La ce sumă se ridică cheltuielile de anul trecut ale Poliției Locale Craiova

CCR a stabilit că, între 25 iunie 2018 și 30 mai 2022, nu a existat o legislație în vigoare care să permită întreruperea prescrierii faptelor în cazul dosarelor penale.

De această reglementare vor beneficia mii de inculpați. Printre cei care au scăpat deja de condamnări se află Dorin Cocoș, Mihai Chirica sau foști șefi din ANRP, iar alții au ieșit din închisoare: Adrian Mititelu și Bogdan Olteanu.

În dosarul Blue Air, magistrații au decis încetarea procesului penal și în cazul lui Ali Imad, administrator de firme, care avea o condamnare de 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală.

Pe de altă parte, judecătorii au admis, în parte, acțiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, și i-au obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad și compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligațiile accesorii.

Decizia instanței este definitivă.

Articole similare

Bătrână din Olt ucisă cu brutalitate de nepoata sa (VIDEO)

O tânără în vârstă de 29 de ani, din Slatina, a fost reţinută după şi-a ucis cu brutalitate...

Şarpe de peste un metru şi jumătate, scos cu jandarmii dintr-un garaj (VIDEO)

Jandarmii din judeţul Mehedinţi au intervenit în comuna Devesel pentru a îndepărta un şarpe găsit într-un garaj. Reptila...

Copilă de 13 ani, agresată sexual de unchiul său. Poliţia a deschis o anchetă

Poliţia a deschis o anchetă după ce o copilă de doar 13 ani ar fi fost agresată sexual...

Nicușor Dan, felicitat telefonic de Marcel Ciolacu după rezultatele alegerilor: „Mi-a zis că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spune că, după rezultatul alegerilor, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat să-l felicite...