Noi trimiteri în judecată, după cazul Caracal: Poliţiştii care nu au luat în seamă dispariţiei Alexandrei Măceşanu

Data:

Share post:

Violeta Mirea, fosta șefă Secției de Poliție Rurală Osica de Sus, soţul său Nicolae Mirea, fost şef al Poliţiei Caracal, şi doi poliţişti de la Dobrosloveni, Vasile Marian și Eugen Țenea au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru abuz în serviciu, într-un dosar conex Cazului Caracal. Oamenii legii sunt primii care ar fi trebuit să intervină în cazul Alexandrei Măceşanu, fata sechestrată şi ucisă de Gheorghe Dincă.

Potrivit rechizitoriului, în data de 25 iulie 2019, Nicolae Mirea, în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei mun. Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei Alexandra Măceşanu şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, „nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate, nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare”.

„Prin neîndeplinirea acestor obligaţii, inculpatul a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr.360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, transmite Parchetul.

De asemenea, în noaptea de 24 spre 25.07.2019, Violeta Mirea, în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei Alexandara Măceşanu, nu a raportat şefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie Marian Vasile şi Eugen Ţenea, aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, „încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”.

Procurorii mai reţin că, în seara zilei de 24.07.2019, Violeta Mirea, în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Eugen Ţenea, în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate Ion Măceşanu privind dispariţia minorei Alexandru Măceşanu, nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

„Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa.

Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv”, mai arată procurorii.

În cauză s-a dispus clasarea faţă de Cristian Ovidiu Popescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi faţă de F.V.V., operator 112 în cadrul IPJ Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art.297 al.1 C.p.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

Articole similare

Programul Casa Verde Fotovoltaice, blocat în instanţă

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi suspendat în urma unei...

Primarul Emil Moţ a inaugurat noua sală de sport nouă de la Şcoala „Vlaicu Vodă” Slatina

Sala de sport construită de Primăria Slatina pentru Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă” a fost inaugurată, miercuri, de primarul...

Fost ministru al Justiţiei trimis în judecată după ce a lovit un motociclist cu maşina

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de vătămare din culpă în...

Copile agresate sexual şi ameninţate cu moarte într-un autobuz (VIDEO)

Scene şocante s-au petrecut zilele trecute într-un autobuz din Galaţi. Două adolescente de 16 ani au fost agresate...