Noua Judecătorie Slatina, inaugurată oficial (GALERIE FOTO)

Data:

Share post:

Noul sediu al Judecătoriei Slatina amenajat în fosta clădire a BNR – monument istoric vechi de peste 100 de ani – a fost inaugurat oficial, marţi, în cadrul unei ceremonii la care au participat printre alţii ministrul Justiţiei Alina Gorghiu şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Grădinaru.

Clădirea monument istoric, din zona Centrul Istoric al oraşului, cândva sediul Băncii Naţionale a României, se află din anul 2006 în patrimoniul Primăriei Slatina. Construită în anul 1908, clădirea era, la acea vreme, cea mai reprezentativă bancă din Slatina, Banca Uniunii Agricole, Comerciale şi Industriale. Ulterior, a devenit Sucursala Olt a Băncii Naţionale a României, până în septembrie 2000, când a fost desfiinţată. De atunci, ani la rândul, în imobil a funcţionat, în perioadele scrutinelor electorale, Biroul Electoral Judeţean.

Din 2004, clădirea figurează ca monument istoric în lista Ministerului Culturii.

În 2015, Primăria Slatina a făcut un schimb de imobile cu Ministerul Justiţiei. Astfel, Guvernul a primit fostul sediu BNR, unde va amenaja spaţii de judecată, iar actualul sediu al Judecătoriei Slatina va fi preluat de municipalitate, care va muta acolo mai multe direcţii din subordine.

„Sediul este compus din două corpuri. Acesta este corpul principal unde se vor soluţiona dosare civile şi va găzdui celelalte compartimente auxiliare. În corpul de clădire nou va funcționa secţia penală. Activitatea judiciară nu va funcționa efectiv de mâine, urmează să aducem în timp util la cunoștință celor interesaţi data la care se va începe efectiv. Urmează să se efectueze operațiunile de transfer logistice de la vechiul sediu și presupune o perioadă de timp. Motivele pentru care s-a impus modificarea vechiuui sediu și alegerea unuia nou, s-a datorat faptului că spațiul era insuficient, erau numai tre în judecată. La acel moment competența era extinsă a Judecătoriei Slatina trebuia să deservească populate de aproximativ 87.500 de locuitori ce proveneau din patru şi 42 de comune”, a declarat preşedintele Tribunalului Olt, Marin Piţu, instanţă care are în administrare noul sediu.

„Spațiile pentru judecător vor fi mai mari, spațiile destinate publicului de asemenea, cât și cele pentru avocaţi, astfel încât se creează premizele că va crește calitatea actului de justiție, resursa materială fiind importantă pentru o gândire complexă cum este aceea a activității de judecată. Mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați în această investiție. Mă refer la Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației care fost finanțatorul din Compania Națională de Investiții”, a adăugat el.

Investiţie de 16 milioane de lei

Noul sediu a fost realizat prin Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 16 milioane lei.

La rândul său, ministrul Justiţiei Alina Gorhgiu a vorbit despre investiţia în fostul sediu BNR, despre care spune că este o adevărată bijuterie arhitectonică.

„Astăzi, împreună cu dvs., reușim să marcăm finalizarea unei clădiri pe care eu o văd ca o bijuterie arhitectorică, cu foarte multe detalii atent bibilite de cei care s-au priceput să reamenajeze această clădire. Și vă asigur că aceste investiții în infrastructura instanțelor din România vor continua. Este un demers început de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, în parteneriat cu colegii de la CNI, iar până la sfârșitul anului, ca să vedeți că suntem instituții serioase care se apleacă și pe proiecte mari de investiții, vom finaliza în alte trei județe, sedii de instanțe (…)

Investițiile sunt esențiale, așa cum vă spuneam, pentru un act de bună calitate în justiția românească și mai sunt importante pentru că așa capeți încrederea cetățenilor și cred că și dvs., ca profesioniști ai dreptului, meritați să ajungeți într-o distanță unde aerul respirabil, unde eu plăcerea să te aşezi pe scaun şi să nu te bulucești cu alte zeci, pe doi metri pătraţi. Acest sediu nou a presupus o investiție de peste 16 milioane de lei, şi evident că a fost realizată cu foarte multă muncă în echipă. Nu vă ascunde nimeni că au fost și momente în care ne-am mai blocat, momente în care au fost sincope, de fiecare dată au reușit cei din echipă să meargă mai departe și să finalizeze acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.

„Monument istoric salvat pentru măcar 100 de ani”

Arhitectul Sever Mitrache, cel care a proiectat şi a urmărit îndeaproape readucerea la viaţă a noului sediu al Judecătoriei Slatina, a vorbit despre provocarea de a da utilitate unei clădiri istorice.

„Păi, nu știu cât de greu a fost, dar a fost cumva obligatoriu, în sensul că fără extindere, fără corpul nou, n-ar fi funcționat. Având în vedere că este nevoie într-o astfel de de casă și de corpul de penal. Suntem totuși într-o judecătorie dintr-i reşedință de județ și atunci este firesc să se întâmple astfel de astfel de lucruri, fie că unor le place sau nu le place. Foarte importante sunt două lucruri. Trecând peste toate eforturile, suntem în situația în care putem să bifăm un monument istoric salvat pentru măcar 100 de ani şi o instituție care funcționează. Important este că s-a salvat un un monument istoric valoros pentru Slatina. Cât privește relația cu extinderea, corpul nou este articulat, nu a luat niciun centimetru cub de substanță inițială a casei autentice”, a declarat Mitrache.

Articole similare

Şofer cu alcoolemie de comă scos din trafic cu poliţia la Slatina

Un bărbat din Slatina s-a ales cu un dosar penal după ce a plecat la plimbare cu maşina...

Medic prins în flagrant în timp ce lua mită de la un pacient. Ancheta o vizează şi pe asistenta doctorului

Un medic şi asistenta sa sunt anchetaţi penal de Direcţia Generală Anticorupţie. Asta după ce medicul, de la Spitalul...

Scandal la Casa de Cultură a Studenţilor din Piteşti. Director, reţinut de poliţişti pentru relaţii cu o minoră

Directorul unei case de cultură din Piteşti, în vârstă de 42 de ani, a fost reţinut de poliţişti...

Tânără de 25 de ani, ucisă de fostul soţ din cauza geloziei

O tânără, în vârstă de doar 25 de ani, a fost ucisă cu mai multe lovituri de topor...