Numere de înmatriculare interzise șoferilor. Care sunt şi de ce nu pot fi folosite

Data:

Share post:

Numărul de înmatriculare al unui autoturism este cel mai important element de identificare în trafic. Autoritățile au interzis, însă, șoferilor anumite numere de înmatriculare.

Numărul de înmatriculare al unui autoturism a devenit pentru șoferi un mod de a-și exprima individualitatea și tocmai de aceea mulți șoferi aleg să plătească în plus pentru a li se permite personalizarea lui. Anumite combinații de litere sunt deja interzise în numerele de înmatriculare. Potrivit Capital, din acest an sunt interzise numerele de înmatriculare care conțin cuvântul „ION”. Autoritățile au decis acest lucru deoarece literele „I” și „O” pot fi confundate cu cifrele „1” și „0”, fapt care ar putea crea confuzie pentru agenții de circulație.

Alte combinații interzise sunt: „III”, „OOO”, „DAI”, „PIX”, „TOV”, „ROM”, „COW”, „POC”, „BOU”, „BOY”, „GAY”, „JAF”, „JEG”. De altfel, pe listă se află și „INA”, „KGB”, „XXX” sau alte numere care ar putea avea conotații sexuale. Nici litera „Q” nu este utilizată la plăcuțe.

Totodată, există și alte numere care apar „blocate” în sistem, pentru că sunt utilizate de instituții ale statului. De exemplu: „POL”, „SNT”, „DEP”, „SRI”, „GUV”.

Vehiculele înmatriculate cu numere restricţionate ulterior

Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate pot utiliza în continuare numerele în cauză. Asta numai până la înstrăinarea vehiculului. În cazul vânzării unui autovehicul, numărul şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Regulamentul Rutier menționează că numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare.

Deși proprietarul vehiculului poate solicita, în schimbul unei taxe care se plătește la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un număr de înmatriculare preferențial, nu pot fi alese combinaţii de litere ce pot avea o semnificaţie obscenă sau care pot fi asociate cu denumirile unor autorităţi publice, dacă acestea au cerut acest lucru, arată Capital.

Articole similare

Simona Halep, lovitură financiară uriașă, în ciuda suspendării

Deși Simona Halep este suspendată pentru patru ani din tenis pentru dopaj, fosta campioană a României nu o...

Piedone va candida la Primăria Capitalei. Un scenariu care le dă fiori lui Nicușor Dan și Gabriela Firea

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a spus că se teme doar de „candidatul PSD, indiferent cine este el, pentru...

De Mezzo vrea competiţie internă pentru desemnarea candidatului la Slatina: În 2016, Marius Bălaşa a luat aproape 3.000 de voturi peste partid

Preşedintele interimar al PNL Slatina, Mario De Mezzo, a declarat în cadrul celei mai recente conferinţe de presă...

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...