Numere de înmatriculare interzise șoferilor. Care sunt şi de ce nu pot fi folosite

Data:

Share post:

Numărul de înmatriculare al unui autoturism este cel mai important element de identificare în trafic. Autoritățile au interzis, însă, șoferilor anumite numere de înmatriculare.

Numărul de înmatriculare al unui autoturism a devenit pentru șoferi un mod de a-și exprima individualitatea și tocmai de aceea mulți șoferi aleg să plătească în plus pentru a li se permite personalizarea lui. Anumite combinații de litere sunt deja interzise în numerele de înmatriculare. Potrivit Capital, din acest an sunt interzise numerele de înmatriculare care conțin cuvântul „ION”. Autoritățile au decis acest lucru deoarece literele „I” și „O” pot fi confundate cu cifrele „1” și „0”, fapt care ar putea crea confuzie pentru agenții de circulație.

Alte combinații interzise sunt: „III”, „OOO”, „DAI”, „PIX”, „TOV”, „ROM”, „COW”, „POC”, „BOU”, „BOY”, „GAY”, „JAF”, „JEG”. De altfel, pe listă se află și „INA”, „KGB”, „XXX” sau alte numere care ar putea avea conotații sexuale. Nici litera „Q” nu este utilizată la plăcuțe.

Totodată, există și alte numere care apar „blocate” în sistem, pentru că sunt utilizate de instituții ale statului. De exemplu: „POL”, „SNT”, „DEP”, „SRI”, „GUV”.

Vehiculele înmatriculate cu numere restricţionate ulterior

Persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate pot utiliza în continuare numerele în cauză. Asta numai până la înstrăinarea vehiculului. În cazul vânzării unui autovehicul, numărul şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar, dacă acesta are domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Regulamentul Rutier menționează că numerele de înmatriculare se atribuie la rând, în ordine crescătoare.

Deși proprietarul vehiculului poate solicita, în schimbul unei taxe care se plătește la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), un număr de înmatriculare preferențial, nu pot fi alese combinaţii de litere ce pot avea o semnificaţie obscenă sau care pot fi asociate cu denumirile unor autorităţi publice, dacă acestea au cerut acest lucru, arată Capital.

Articole similare

Piese vedetă din bumbac: creează uşor garderoba de vară

Bumbacul este cu siguranţă unul dintre materialele verii. Uşor de purtat, plăcut la atingere, durabil şi foarte versatil,...

Mai multe persoane audiate, în cazul fetiţei care ar fi sărit de la etajul unui bloc din Balş

Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu şi a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de...

Trafic rutier blocat pe un drum din Olt, din cauza unui accident 

În acest moment, traficul rutier pe Drumul Național 65 – European 574 este blocat total, între localitățile Negreni...

Fonduri europene de peste 177 milioane euro atrase de CJ Olt pentru drumurile din județul Olt. S-a semnat contractul de finanţare

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, a semnat vineri cel mai important proiect de modernizare a infrastructurii rutiere...