O nouă specie de pasăre descoperită în ţara noastră

Data:

Share post:

Fauna României a devenit mai bogată cu o specie de pasăre. Frunzărița balcanică a fost descoperită de specialiștii din cadrul Rezervației „Dunele Marine de la Agigea” și Agigea Bird Observatory în rezervația Dunele Marine de la Agigea.

Pasărea cuibărește în Peninsula Balcanică și Turcia, iar toamna migrează spre Africa sub-Sahariană pentru a-și petrece iarna.

Prezența acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre.

Această descoperire sugerează, încă o dată, necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate în România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de păsări, atât în perioadele de cuibărit, cât și pe parcursul migrației sau pe durata sezonului de iarnă. Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai ridicate cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers.

Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta și relațiile dintre acestea”, a anunțat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Frunzărița balcanică (Hippolais olivetorum) este o specie de talie mică (16 – 18 cm), deși în grupul frunzărițelor este cea mai mare din Europa. Este o specie dinamică, de culoare gri, cu partea ventrală de culoare alb, alb-murdar. Se hrănește cu insecte pe care le prinde în coronamentul arborilor și al tufișurilor.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Articole similare

A murit Sammy Basso, savantul italian care suferea de progeriei, o boală rară pe care o cerceta

Sammy Basso, om de știință italian renumit pentru eforturile de sensibilizare cu privire la progerie, boala genetică rară...

„Negustorul morții” din nou pe scena traficului de arme: Viktor Bout și legătura cu rebelii Houthi

Viktor Bout, fost traficant de arme rus eliberat în 2022 în urma unui schimb de prizonieri, a revenit...

Antarctica a înverzit. Semnal de alarmă tras de specialişti

Cercetătorii au descoperit că vegetația, în special mușchii, s-a extins semnificativ în Peninsula Antarctică din cauza încălzirii accelerate,...

De ce timpul este noua monedă a mutărilor: cum poți economisi timp cu ajutorul profesioniștilor

Mutarea într-o nouă locuință sau spațiu de birou poate fi o provocare logistică de proporții, însă, cu ajutorul...