OMS a anunțat că nu mai sunt vaccinuri pentru holeră: Tot mai multe țări continuă să le solicite

Data:

Share post:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că stocurile de vaccinuri împotriva holerei s-au epuizat. Anunțul vine într-un context în care boala a fost semnalată în aproximativ 30 de țări din întreaga lume, mult mai multe decât anul trecut.

Rezerva globală de vaccinuri împotriva holerei pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) contribuie la gestionarea ei este „în prezent goală sau extrem de scăzută”, a declarat vineri un oficial al OMS, pe fondul reapariției acestei boli în întreaga lume.

Focarele de holeră s-au înmulțit față de anul trecut

Agenția de sănătate a ONU spune că ratele globale de mortalitate sunt în creștere și că există aproximativ 30 de țări din întreaga lume care au raportat focare de holeră în acest an, cu aproximativ o treime mai mult decât într-un an obișnuit.

„Nu mai avem vaccinuri. Tot mai multe țări continuă să le solicite (n.r. vaccinurile) și este extrem de dificil”, a declarat Dr. Philippe Barboza, șeful echipei OMS pentru holeră și boli diareice epidemice, potrivit Reuters.

El s-a referit la un stoc de urgență deținut de Grupul internațional de coordonare pentru furnizarea de vaccinuri, care este gestionat de OMS și de alți parteneri. În mod obișnuit, acesta are la dispoziție aproximativ 36 de milioane de doze pe an. Penuria de vaccinuri a determinat deja OMS să suspende temporar strategia standard de vaccinare în două doze în luna octombrie.

De unde ar fi pornit această criză

Barboza a declarat că o parte din această criză se datorează deciziei unui producător indian de a opri exporturile, fără a oferi mai multe detalii. pe de altă parte, el a precizat că un producător sud-african plănuiește să înceapă producția, dar va mai dura „câțiva ani” până să ajungă pe piață.

„Probabil că este mult mai puțin atractiv să dezvolți un vaccin pentru holeră, deci practic un vaccin pentru țările sărace, decât să dezvolți vaccinuri COVID, unde venitul obținut pentru vaccin este mult mai mare”, a spus el. Un lot de peste 1 milion de doze a ajuns în Haiti în această săptămână.

Holera se răspândește prin alimente sau apă contaminate și poate provoca diaree acută. Mulți oameni au simptome ușoare, dar boala poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată.

„Nu este acceptabil ca în secolul XXI să avem oameni care mor din cauza unei boli foarte bine cunoscute și foarte ușor de tratat”, a adăugat Barboza.

Printre țările cu focare se numără cele afectate de sărăcie și conflicte, precum Haiti și Yemen, dar boala a fost semnalată și în țări precum Liban, care până de curând era o țară cu venituri medii. Acest lucru ar trebui să fie un semnal de „alarmă” și pentru alte țări.

Articole similare

Angajări la Spitalul Slatina şi la o primărie din Olt

Se fac angajări la o primărie din Olt şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, data limită pentru...

Şofer prins gonind cu 275 de km/h. Ce i-au făcut poliţiştii

Un tânăr s-a ales cu o amendă usturătoare după ce a fost prins de poliţişti gonind cu 275...

Cum se anunţă vremea în Oltenia în următoarele săptămâni

Alternanţele termice, cu valori maxime de până la 18 grade dar şi minime de -4 grade la munte,...

Măsurătorile făcute în zona locuinţei din Dolj care a explodat şi în curţile vecine indică în continuare prezenţa metanului, în diverse concentraţii

Autorităţile din judeţul Dolj au continuat, luni, măsurătorile în satul Bâzdâna, comuna Calopăr, acolo unde o casă a...