OMS a anunțat că nu mai sunt vaccinuri pentru holeră: Tot mai multe țări continuă să le solicite

Data:

Share post:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că stocurile de vaccinuri împotriva holerei s-au epuizat. Anunțul vine într-un context în care boala a fost semnalată în aproximativ 30 de țări din întreaga lume, mult mai multe decât anul trecut.

Rezerva globală de vaccinuri împotriva holerei pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) contribuie la gestionarea ei este „în prezent goală sau extrem de scăzută”, a declarat vineri un oficial al OMS, pe fondul reapariției acestei boli în întreaga lume.

Focarele de holeră s-au înmulțit față de anul trecut

Agenția de sănătate a ONU spune că ratele globale de mortalitate sunt în creștere și că există aproximativ 30 de țări din întreaga lume care au raportat focare de holeră în acest an, cu aproximativ o treime mai mult decât într-un an obișnuit.

„Nu mai avem vaccinuri. Tot mai multe țări continuă să le solicite (n.r. vaccinurile) și este extrem de dificil”, a declarat Dr. Philippe Barboza, șeful echipei OMS pentru holeră și boli diareice epidemice, potrivit Reuters.

El s-a referit la un stoc de urgență deținut de Grupul internațional de coordonare pentru furnizarea de vaccinuri, care este gestionat de OMS și de alți parteneri. În mod obișnuit, acesta are la dispoziție aproximativ 36 de milioane de doze pe an. Penuria de vaccinuri a determinat deja OMS să suspende temporar strategia standard de vaccinare în două doze în luna octombrie.

De unde ar fi pornit această criză

Barboza a declarat că o parte din această criză se datorează deciziei unui producător indian de a opri exporturile, fără a oferi mai multe detalii. pe de altă parte, el a precizat că un producător sud-african plănuiește să înceapă producția, dar va mai dura „câțiva ani” până să ajungă pe piață.

„Probabil că este mult mai puțin atractiv să dezvolți un vaccin pentru holeră, deci practic un vaccin pentru țările sărace, decât să dezvolți vaccinuri COVID, unde venitul obținut pentru vaccin este mult mai mare”, a spus el. Un lot de peste 1 milion de doze a ajuns în Haiti în această săptămână.

Holera se răspândește prin alimente sau apă contaminate și poate provoca diaree acută. Mulți oameni au simptome ușoare, dar boala poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată.

„Nu este acceptabil ca în secolul XXI să avem oameni care mor din cauza unei boli foarte bine cunoscute și foarte ușor de tratat”, a adăugat Barboza.

Printre țările cu focare se numără cele afectate de sărăcie și conflicte, precum Haiti și Yemen, dar boala a fost semnalată și în țări precum Liban, care până de curând era o țară cu venituri medii. Acest lucru ar trebui să fie un semnal de „alarmă” și pentru alte țări.

Articole similare

Ministrul Justiţiei a transmis propunerile pentru şefia DNA. Cine se află pe listă

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a transmis, joi, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef...

Pesta porcină continuă să facă probleme. Sunt active 10 focare

Pesta porcină africană contină să creeze probleme la nivel naţional. Ieri zece focare de pestă porcină africană (PPA)...

Circulaţie cu restricţii pe un drum din judeţul Vâlcea

Circulaţia se va desfăşura cu restricţii, mâine, pe un sector important de drum din judeţul Vâlcea. Este vorba despre...

Asigurători nemulţumiţi de plafonarea tarifelor RCA. Acuză că se încalcă legislația europeană

Reprezentanții companiilor de asigurări din România au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că plafonarea tarifelor RCA încalcă...