OMV Petrom dă în judecată statul român

Data:

Share post:

Statul român a fost chemat „la bară” la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. OMV Petrom cere noi reglementări în legea offshore, din cauza gazelor din Marea Neagră.

Compania OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră.

Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut chiar miercuri dimineață de compania OMV Petrom.

Litigiul împotriva statului român ţinut la secret

Compania OMV Petrom nu a anunțat public și nici la Bursa de Valori București litigiul împotriva statului român. Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat încă din iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. Ea a spus că legea promovată atunci de coaliție PSD-PNL0UDMR aduce îmbunătățiri, însă mai este nevoie de clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care se întâmplă în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiție.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere.

Decizia OMV ”nu a fost încurajată de statul roman”

Reprezentanii Ministerului Energiei spun că instituţia nu este parte a niciunui dosar de arbitraj cu OMV Petrom, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale fiind autoritatea competenta in domeniul acordurilor petroliere.

„Am fost informat ca pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ Paris este înregistrată o dispută inițiată de OMV Petrom SA in legatura cu acordul de concesiune petrolieră în perimetrul Neptun Deep. Din informatiile pe care le-am primit, litigiul este în fază incipientă, tribunalul fiind încă în faza de constituire.

În legatură cu acest litigiu, niciun fel de pretenții materiale sau orice alte cereri care sa afecteze dezvoltarea și implementarea proiectului Neptun Deep nu au fost introduse împotriva SNGN Romgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Energiei, sau împotriva Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz care deține participația de 50% în acordul de concesiune.

OMV Petrom este o companie privată și decizia de a merge într-un tribunal de arbitraj aparține acesteia și nu a fost încurajată de statul roman. Suntem siguri că România prin ANRM își va apăra interesele la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.

Ministerul Energiei așteaptă cu mare interes decizia finală de investițiii pentru proiectul Neptun Deep, care reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte de dupa Revoluție. Suntem convinși că decizia OMV Petrom nu va întârzia derularea proiectului.

Reamintim că Legea offshore a fost adoptată la solicitarea investitorilor.
Reiterăm faptul că vom încuraja parteneriate corecte cu toți investitorii care cred în potențialul țării noastre și suntem convinși că statul român va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziția sa pentru a-și proteja interesele în sprijinirea sectorului energetic și dezvoltarea economică a țării”, este mesajul transmis de ministrul Sebastian Burduja, potrivit G4Media.

Articole similare

Femeie ucisă de propriul fiu. Acesta ar fi consumator de droguri

O femeie de 54 de ani din judeţul Mehedinţi a fost ucisă de propriul fiu, care ar fi...

Flori oferite doamnelor şi domnişoarelor din Slatina de social-democraţii olteni (FOTO)

Social-democraţii olteni au păstrat tradiţia şi vineri, cu ocazia Zilei de 1 Martie, când au oferit flori doamnelor...

Nicușor Dan e, oficial, candidatul Forței Dreptei pentru un nou mandat de primar general al Bucureștiului

Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a fost oficial desemnat sâmbătă drept candidat al formațiunii Forța Dreptei pentru...

Ludovic Orban: România este confruntată din nou, după 34 de ani, cu un proiect anti-democratic / Ciucă şi Ciolacu, “mai proşti decât prevede legea”

Preşedintele Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a criticat, sâmbătă, actuala guvernare care a modificat legislaţia pentru a...