OPINIE | România-Israel. „Prietene strategice” și mai mult decât atât

Data:

Share post:

România-Israel. România e gata să ofere asistență de urgență Israelului, imediat ce primește o solicitare de la această țară.

În același timp, diplomația de la București a încercat să-i ajute pe cei care au pașapoarte românești să plece din Israel. Astfel, peste 2000 de cetățeni români au fost evacuați cu 27 de curse de linie.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seară că în jur de 250 de români cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza au cerut ajutorul statului român și că autoritățile autohtone se coordonează cu celelalte state ale UE pentru a găsi o soluție.

Primul ministru susține că, „fără excepție”, toți cei care au cerut evacuarea din Israel sunt deja în România iar în ceea ce-i privește pe cei din Fâșia Gaza „nu sunt motive de îngrijorare asupra vieţii lor”, fiindcă marea lor majoritate „s-a comasat în sud” și se află în legătură permanentă cu oficialii români.

Potrivit statisticilor oficiale, în Israel trăiesc 86.200 de cetăţeni născuţi în România, plus 125.800 de urmaşi ai familiilor originare din Romania născuţi în Israel.
Ministerul român de Externe vorbește despre o comunitate de peste 200.000 de persoane cu rădăcini în România, dar precizează că aproape 90% dintre israelienii născuţi în România au peste 55 de ani.

Numărul mare al celor care încă mai au conexiuni cu România l-a determinat pe fostul președinte al Israelului, Reuven Rivlin, care a vizitat Bucureștiul acum doi ani, în ultimul său an de mandat, să spună că legăturile „profunde” dintre România şi Israel se bazează atât pe „trecutul comun”, cât şi pe „viitorul comun” al celor două ţări.

continuarea, în PRESShub

Articole similare

Începe procedura de licitație pentru construcția unui nou lot al autostrăzii Craiova – Filiași

CNAIR a transmis astăzi la ANAP pentru validare  documentația pentru atribuirea contractului necesar construcției Lotului 2 (14,4 km)...

Laura Lavric, anchetată penal după ce ar fi lovit un solist la o nuntă

Interpreta de muzică populară Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit un alt solist, la o nuntă...

Bărbat săltat de poliţişti după ce a ameninţat trecătorii cu un pistol airsoft

Un bărbat care ameninţa, astăzi, trecătorii cu un pistol airsoft în zona centrală a municipiului Satu Mare a...

Polițiste arestate după ce au scos din camera de corpuri delicte aproape 1000 de litri de alcool și trei lansete de pescuit

Situaţie halucinantă la Suceava. Două polițiste, o angajată de la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, un angajat de...