Pact cu Securitatea făcut de o artistă celebră. Angela Gheorghiu a semnat o notă informativă despre un membru al corului Patriarhiei Române

Data:

Share post:

Celebra soprană Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS, în vara lui 1987.

Potrivit Libertatea, informaţiile au ieşit la iveală în urma investigaţiilor cercetătorului Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

În vara lui 1987, când era în anul III de facultate, soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764. Dosarul este compus dintr-un raport cu declarațiile altor surse ale fostei poliții politice despre noua recrută, actul de colaborare semnat și o notă informativă scurtă, prin care Angela Gheorghiu caracteriza pozitiv un membru al corului Patriarhiei Române. În total, conține 20 de file.

Angela Gheorghiu a publicat, în 2021, o carte autobiografică în care a vorbit despre greutățile din perioada comunistă, însă nu a menționat acest episod în care a fost racolată de către agenții Securității.

Potrivit legii, Angela Gheorghiu nu a fost colaborator al Securității, pentru că nu a furnizat informații prin care se „denunțau activități sau atitudinile potrivnice regimului comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, scrie Libertatea.

Cine este Angela Gheorghiu

Cântăreața de operă Angela Gheorghiu s-a născut la 7 septembrie 1965, in Adjud, județul Vrancea.

La 6 ani a interpretat liedul Guten Abend, Gut’ Nacht, de Brahms pe scenă şi a convins că are talent. A urmat apoi Liceul de muzică din Bucuresti şi in 1990 era absolventă a Conservatorului. A debutat in același an pe scena Operei din Cluj, cu rolul Mimi din La Bohčme, de Giacomo Puccini. S-a căsătorit cu Andrei Gheorghiu, devenit acum unul dintre cei mai apreciați compozitori români și artiști de artă digitală din Toronto, Canada, dar au divorțat si cântăreața a pastrat numele Gheorghiu, cu care s-a lansat.

Debutul internațional a avut loc in 1992, la Covent Garden, Royal Opera House din Londra, unde a interpretat rolul Zerlinei din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. A urmat scena Operei de Stat din Viena, unde a cantat in Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, apoi scena de la Metropolitan Opera din New York, unde a cantat din nou La Bohčme. A cucerit publicul in 1994, la Royal Opera House din Londra, cand a interpretat rolul Violettei din La Traviata, de Giuseppe Verdi si in anul 1996 s-a casatorit cu tenorul Roberto Alagna, la New York.

A inregistrat discuri, CD-uri si DVD-uri, a apărut la televiziune in filmele muzicale Traviata, in 1994, Elixirul dragostei (1996), Carmen (1997), Tosca (2001) Romeo si Julieta (2002), in serialul Imagine (2006), Marius et Fanny (2008), etc. A cântat la concertul Michael Jackson și prietenii din Munchen (1999), la redeschiderea Teatrului Malibran din Veneția (2001) și al Royal Opera House Covent Garden (1999), dar si la concertul Premiului Nobel pentru Pace (2003).

Articole similare

Angajări la Spitalul Slatina şi la o primărie din Olt

Se fac angajări la o primărie din Olt şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, data limită pentru...

Şofer prins gonind cu 275 de km/h. Ce i-au făcut poliţiştii

Un tânăr s-a ales cu o amendă usturătoare după ce a fost prins de poliţişti gonind cu 275...

Cum se anunţă vremea în Oltenia în următoarele săptămâni

Alternanţele termice, cu valori maxime de până la 18 grade dar şi minime de -4 grade la munte,...

Măsurătorile făcute în zona locuinţei din Dolj care a explodat şi în curţile vecine indică în continuare prezenţa metanului, în diverse concentraţii

Autorităţile din judeţul Dolj au continuat, luni, măsurătorile în satul Bâzdâna, comuna Calopăr, acolo unde o casă a...