Oltenii din Dolj au dat uitării pepenele de Dăbuleni şi l-au înlocuit cu căpşuni. Mişcarea ar urma să le aducă bani frumoşi având în vedere că fructele ies primele pe piaţă.
În localitatea Călărasi, din Dolj, au fost cultivate căpșuni pe aproape 30 de hectare, în contextul în care, în 2020, erau doar pe trei hectare. Investiția în căpșunile aduse din Italia și Spania este mare, dar pentru că fructele ies primele pe piață, fermierii câștigă bani frumoși.
„Tot ce este la nisip e alt gust, nu se compară, în primul rând gustul, dulceața e altceva”, a spus un fermier.
Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Dăbuleni i-au consiliat pe fermieri să întoarcă deșertificarea zonei în favoarea lor. „Sunt soluri ușoare, permeabile și mai au încă o calitate deosebită. Aceea de a se încălzi foarte devreme primăvara și permit dezvoltarea și implicit timpurietatea. Dulceața fructelor este dată de strălucirea soarelui. Noi suntem într-o zonă de zi lungă și de aceea intervine culoarea intensă și gustul deosebit al fructelor”, a declarat pentru Știrile ProTV Aurelia Diaconu, stațiunea de cercetare Dăbuleni.
Patria căpsunilor din Oltenia se întinde deocamdată între localitățile Mârșani, Amărăștii de Jos, Dăbuleni și Călărași. Dar pentru că fermierii din zonă vor să se asocieze s-ar putea alătura și alții. Primele căpșuni din Oltenia vor ajunge în piețe peste două săptămâni.