Pestă porcină într-o comună din Olt. Ce măsuri au fost dispuse de autorități

Data:

Share post:

Autorităţile din judeţul Olt au intrat în alertă după ce într-o localitate din judeţ a fost decoperit un focar de pestă porcină. 

Prefectul județului Olt, Florin Constantin Homorean, a convocat marţi, 20 iunie, în ședință,
Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, urmare a confirmării de Pestă Porcină Africană (PPA) în cazul a 10 suine, identificate într-o exploatație de tip gospodărie populație din localitatea Coteana, județul Olt.

În calitate de președinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor, prefectul județului a supus aprobării membrilor CLCB Planul de măsuri pentru combaterea focarului PPA în localitatea Coteana și a dispus transmiterea de urgenţă a acestuia către unitatea locală de sprijin de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Planul aprobat stabilește măsurile specifice combaterii, zonele de protecţie şi supraveghere, precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone.

Astfel, în focarul identificat, s-a realizat inventarul de suine existent și se va proceda la uciderea acestora, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. De asemenea, circulația persoanelor în/din exploatație este restricționată doar la membri familiei cu respectarea condițiilor de biosecuritate.

În ceea ce privește zonele de restricții, acestea au fost delimitate în jurul focarului prin zone de protecție și zone de supraveghere.

Ce măsuri au fost dispuse

Pentru aceste zone au fost instituite măsuri pe raza întregii localități, într-o exploatație comercială
de suine aflată în vecinătate și la nivelul U.A.T.-urilor aflate în vecinătate, măsurile principale fiind:
-. Examinarea clinică a porcilor din toate exploatațiile;
-. Izolarea porcinelor de celelalte specii de animale;
-. Interzicerea transportului de animale fără acordul D.S.V.S.A.

De asemenea, pentru fondurile de vânătoare aflate în zona de restricție, au fost dispuse măsuri specifice, respectiv, interzicerea repopulării cu vânat. Efectivele de suine afectate de pesta porcină africană din această exploatație nu erau crotaliate și înregistrate în baza națională de date (BND). Astfel, proprietarul a fost sancționat contravențional de către lucrătorii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Olt, conform H.G. 984/2005, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru
siguranța alimentelor.

Prefectul judeţului Olt încurajează cetăţenii din judeţ să înregistreze porcii din exploataţiile pe care le deţin în baza națională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii.

Al treilea focar din județ

Totodată, pentru prevenirea răspândirii acestei boli, este foarte important ca suspiciunea de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt sau autorităților administrației publice locale.

Acesta este cel de-al treilea focar de pestă porcină africană înregistrat la nivelul județului Olt, în anul 2023, la nivelul exploatațiilor de tip gospodărie populație, fiind neutralizați un număr de 7 suine. De asemenea, în aceeași perioadă, au fost înregistrate alte 3 focare de pestă porcină africană la nivelul fondurilor de vânătoare, fiind neutralizați 5 porci mistreți.

 

Articole similare

Ce este Parlamentul European și ce rol are

Ce este Parlamentul European și ce rol are sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Mai ales...

Ludovic Orban și-a sărbătorit ziua de naștere la Brăila

Liderul Forța Dreptei Ludovic Orban a mărturisit că-l leagă multe amintiri de Orașul Brăila • fostul premier s-a...

Scenariu lansat de Dîncu: Mircea Geoană ar putea ajunge în finala prezidenţială

Liderul social-democrat Vasile Dîncu a afirmat, sâmbătă, în emisiunea Insider electoral de la Prima TV, că secretarul general...

Eduard Hellvig: Guvernarea sau politica de dragul funcţiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid

Eduard Hellvig a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 149 de ani de liberalism în România. Fostul...