Soţia unui traficant de heroină care a împânzit Europa cu droguri trebuie să primească daune de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoşani. Asta deoarece autoturismul acesteia a fost distrus în perioada în care se afla în custodia poliției.
Femeia trebui să primească daune de 20.000 de lei şi încă 10.000 de lei cheltuieli de judecată. Potrivit monitorulbt.ro, decizia a fost pronunțată săptămâna aceasta, după un proces care a durat mai bine de trei ani în care au fost chemate la bară mai multe instituții de forță ale statului român considerate responsabile de situația creată. Magistrații au respins însă pretențiile față de celelalte instituții, dar au pus poliția la plată.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Botoșăneanca A.M.I., cea care ar urma să primească toate aceste despăgubiri, este de fapt soția celui mai mare traficant de heroină capturat în județul Botoșani, în istoria modernă.
Poveste începută în urmă cu opt ani
Povestea a început în urmă cu mai bine de opt ani, când, în urma unei operațiuni organizată de DIICOT – Structura Centrală, în comuna Curtești a fost capturat un membru al unei importante rețele de traficanți care alimenta cu droguri țările din vestul Europei, în principal heroină livrată din Pakistan.
Abdul Aziz Butt, soţul botoşănencei, s-a ales cu o pedeapsă de șapte ani și patru luni de închisoare, dar în iulie 2019 el a fost eliberat condiționat și expulzat din România.
În schimb, soția lui, A.M.I., a continuat bătălia cu instituțiile din România, disputa fiind legată de un autoturism Mercedes CLS 320 pus sub sechestru în urma perchezițiilor organizate de DIICOT în decembrie 2014. Mașina a rămas indisponibilizată în curtea Serviciului Rutier Botoșani, din Zona industrială a orașului, iar în urma unor procese câștigate în instanță, magistrații au dispus ridicarea măsurii sechestrului, autoturismul fiind restituit proprietarilor pe 26 septembrie 2019.
Însă, în procesul verbal întocmit la acea dată se menționa că Mercedesul nu a fost predat în starea tehnică corespunzătoare avută la data indisponibilizării, acesta prezentând „sigiliile rupte și mai multe urme de lovire, provocate prin căderea cărămizilor de pe peretele aflat în spatele autovehiculului, precum și mucegăirea tapițeriei interioare și alte numeroase defecte mecanice”.
Prin urmare, botoșăneanca a dus imediat autoturismul la un service auto autorizat, costul reparațiilor fiind estimat la 80.807,52 lei, constând în manoperă, vopsitorie și piese de schimb.
IPJ pus să plătească despăgubiri
Femeia a adunat toate hârtiile, după care, în octombrie 2019, a dat în judecată statul român, în cadrul unei acțiuni de răspundere delictuală, solicitând ca prejudiciul de peste 80.000 de lei să fie acoperit de instituțiile răspunzătoare, în speță Ministerul Public, prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT – structura centrală și Ministerul de Finanțe.
Citate în proces, instituțiile menționate au reacționat imediat invocând faptul că acestea nu pot răspunde pentru aceste pagube, în condițiile în care autoturismul fusese lăsat în custodia IPJ Botoșani, care trebuia să asigure implicit și condițiile de depozitare. Așa se face că Judecătoria Botoșani a respins în primă fază solicitarea femeii pe motiv că acțiunea ar fi fost îndreptată împotriva unor instituții care nu au avut nicio calitate în privința modului în care a fost asigurat sechestrul.
Doar că botoșăneanca nu a vrut să renunțe și s-a îndreptat împotriva IPJ Botoșani, motivat de faptul că autoturismul nu a fost depozitat în condiții care să îi asigure integritatea, la bară fiind chemați inclusiv cei care trebuiau să se ocupe direct de mașina indisponibilizată. Noul proces a început în 2020 și s-a terminat săptămâna aceasta când IPJ Botoșani a fost obligat la plata despăgubirilor și a cheltuielilor de judecată, potrivit monitorulbt.ro.