Povestea fostului cascador din Rusăneşti-Olt ajuns legumicultor. Produsele lui pot fi găsite în Piaţa Producătorilor Olteni de la Slatina

Data:

Share post:

Ilie Ursu este legumicultor din satul Jieni, al comunei oltene Rusăneşti, şi produsele sale pot fi găsite, în fiecare duminică, în Piaţa Producătorilor Olteni din Slatina.

Fost cascador şi marinar, Ilie Ursu spune că viaţa sa a fost mereu în legătură cu „roşioara”, pe mama sa luând-o durerile facerii chiar în solar, în urmă cu mai bine de şapte decenii.

Deşi şi-a căutat rostul în viaţă făcând alte meserii, s-a întors la origini, după 1990.

„Cu legumicultura, în principal, mă ocup de la Revoluţie încoace. Am fost marinar, cascador, am avut alte meserii, dar de fapt m-am născut lângă plantă, lângă roşioară. Mamei i s-a rupt apa acolo, în grădină, în solar. Aşa că m-am întors la meseria lor, a celor bătrâni cum îi consideram atunci”, spune nea Ilie.

Ilie Ursu îşi exprimă dezamăgirea că oamenii preferă să cumpere produse mai ieftine, deşi n-au nicio legătură cu tomata adevărată. În trecut, nu existau emoţii că n-ai cumpărat ceva autentic, acum trebuie mare grijă atât din partea consumatorilor, cât şi a producătorilor.

Când are timp, mai intră live pe Facebook şi încearcă să-i convingă pe cei care îl văd să consume produse româneşti.

„S-au schimbat multe, dar nu totul în bine. Pe vremurile alea, demult apuse, când mânca o roşioară o mâncai de plăcere, îţi curgea apă în gură. Acum trebuie să lupţi ca să mănânci o roşie bună sau să fii foarte conştient ca şi grădinar, legumicultor, să produci o roşie bună, ştiind că o să-l faci fericit pe semenul tău care o va mânca.

Desfacerea e cea mai grea. Ce idei are acum ministrul Agriculturii pentru viitor, nici n-am visat noi aşa ceva. Mereu a fost o problemă să ajungem noi, producătorii, direct la consumatori. Nici acum nu este direct, dar este mult mai bine ca înainte.

Asta fac aici, am venit mai mult să mă promovez. Nici n-am avut timp cu recoltatul. Am venit cu specialităţi, cu ceva mai finuţ. Eu nu cultiv sămânţă ieftină, pun doar ce e mai de soi.

Oamenii preferă lucrurile proaste şi ieftine. În fiecare live de pe Facebook le spun să fie atenţi. Gustul e dat şi de unele produse, iar consumatorii nu înţeleg lucrul acesta. Sunt fel de fel de subterfugii folosite să iasă roşiile mai repede”, mai spune nea Ilie.

Piaţa Producătorilor Olteni este locul unde, în fiecare duminică până la toamnă, pot fi găsite legumele lui Ilie Ursu din Rusăneşti.

„La supermarket n-am vrut să intru cu produsele pentru că acolo oscilează preţurile de la o zi la alta. Am avut la începuturi cu o asociaţie de la noi, dar preţul dat de bişniţari era mai bun.

Am 3.000 de metri pătraţi de solar. Nu putem mai multe pentru că nu are cine să muncească. Sunt doar eu cu soţia, doi boşorogi pe 3.000 de metri e suficient, e chiar prea mult”, mai spune legumicultorul.

Piaţa Volantă reprezintă un proiect pentru sprijinirea micilor producători agricoli, promovarea produselor agricole locale  și pentru a răspunde politicii de promovare a alimentației sănătoase și producției agricole sustenabile.

Modelul a fost preluat de Ministerul Agriculturii şi în mai multe judeţe din ţară.

Articole similare

Accident în apropiere de Slatina. Două persoane la spital (VIDEO)

Două persoane au ajuns la spital, vineri după-amiază, în urma unui accident rutier produs pe drumul judeţean DJ...

Miliardarul rus care deține ALRO Slatina a renunţat la o mare afacere imobiliară

Miliardarul rus Vitaliy Machitski a ieșit din dezvoltatorul imobiliar RRG Real Estate Group, cedându-și participația către familia Iakovlev,...

Incident dramatic în Olt: Un bărbat și-a incendiat casa și a încercat să arunce totul în aer, polițiștii au prevenit tragedia

Un bărbat din Movileni și-a incendiat casa după o ceartă cu soția și a încercat să arunce totul...

Radu Banciu, amintiri din Epoca de Aur cu FC Olt Scorniceşti: De la începutul meciului a fost o tensiune numai anti-Ceauşescu!

Jurnalistul Radu Banciu, originar din Târgu Mureş, a rememorat un moment din Epoca de Aur, când la un...