Premierul Marcel Ciolacu a semnat decizia! Ciprian Olinici, noul secretar de stat pentru Culte

Data:

Share post:

Ciprian Olinici a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcția de secretar de stat pentru Culte, post rămas liber după pensionarea de anul trecut a lui Victor Opaschi. Secretariatul de Stat pentru Culte este o instituție coordonată de premier și are rolul de a facilita relația între stat și cultele religioase din țară.

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit vineri pe Ciprian Olinici în funcția de Secretar de stat, la Secretariatul pentru Culte. Olinici este doctor în teologie și are studii în psihologie. De asemenea, el este lector asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și director general la trustul Trinitas.

Postul era vacant încă de anul trecut

Olinici preia postul acum, după ce în august anul trecut, Victor Opaschi a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, printr-o decizie a fostului prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Până la numirea conducătorului instituţiei publice, în condiţiile legii, Florinel-Irinel Frunză, director în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, a exercitat atribuţiile secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Noul secretar de stat a declarat că își propune să continue și să îmbunătățească activitatea instituției.

„Îmi doresc și mă voi strădui să duc mai departe și să înnoiesc activitatea unei instituții venerabile, cu o istorie de peste 160 de ani, care are menirea să sprijine viața religioasă din România, să asigure o bună transparență decizională și financiară, să protejeze și să promoveze un bogat patrimoniu religios, să informeze corect publicul cu privire la datele generale ale vieții religioase din România, să sprijine proiectele cultelor din comunitățile românești din diaspora și să explice rolul pluralismului religios în edificarea identității și conștiinței naționale și europene.

Asum această responsabilitate de secretar de stat pentru culte într-o cheie democratică, prin cultivarea dialogului continuu și a libertății religioase și în baza experiențelor mele profesionale în domeniul managementului și al unui efort susținut de cunoaștere a nevoilor și specificului fiecărui cult religios din țara noastră”, a declarat Ciprian Olinici pentru Hotnews.

Instituția funcționează sub coordonarea premierului

Secretariatul de Stat pentru Culte este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-Ministru, prin cancelaria acestuia.

Instituția asigură respectarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale consacrate de Constituţia României şi de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, precum şi de tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte, în ceea ce priveşte libertatea conştiinţei şi a credinţelor religioase.

Secretariatul de Stat pentru Culte este finanțat de la bugetul de stat, din bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Articole similare

Valea Oltului BLOCATĂ. Lucrările de defrişare continuă şi în weekend (VIDEO)

Este ziua a şasea a operațiunilor de defrișare pe Valea Oltului (zona Boița – Lazaret). Lucrările continuă și...

Arestat preventiv după ce, băut şi fără permis, s-a răsturnat cu maşina pe un câmp. În urma accidentului, un tânăr a murit

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Băileşti, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile...

Restricţii în trafic, din cauza Codului Roşu de caniculă

Sâmbătă şi duminică, în zilele cu cod roşu de caniculă, CNAIR a instituit restricţii de tonaj pe autostrăzi,...

Incendiu de vegetaţie uscată, la marginea Slatinei, în zona Sărăceşti (VIDEO)

Un incendiu vegetaţie uscată a izbucnit, vineri după-amiază, în Slatina, în zona Sărăceşti. Mai multe autospeciale de pompieri intervin...