Producătorul de pastile de avort din SUA contestă în justiție restricțiile impuse de stat

Data:

Share post:

Un producător de pilule pentru avort și un medic au intentat procese în care contestă restricțiile impuse de stat asupra medicamentelor, în primele procese de acest fel de când Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul constituțional federal la avort, scrie Reuters.

Într-o plângere depusă la tribunalul federal din din SUA la Huntington, Virginia de Vest, GenBioPro Inc. a declarat că statul nu poate trece peste aprobarea din 2000 a Administrației americane pentru alimente și medicamente pentru mifepristonă, interzicând medicamentul.

Medicul, Amy Bryant, a intentat un proces separat la tribunalul federal din Durham, Carolina de Nord, contestând restricțiile impuse de stat în ceea ce privește obținerea mifepristonei, despre care a spus că i-au împiedicat capacitatea de a trata pacienții.

Multe state au interzis avorturile sau le-au îngreunat în mod semnificativ de când Curtea Supremă a respins cauza Roe vs. Wade, în iunie.

GenBioPro, care vinde o versiune generică a mifepristonei, a declarat că interzicerea pilulei din Virginia de Vest, promulgată în septembrie, în temeiul legii statului Virginia’s Unborn Child Protection Act, „intră în conflict cu interesul național puternic de a asigura accesul la un medicament aprobat la nivel federal pentru a întrerupe o sarcină”.

În proces se afirmă că interdicția încalcă Clauza de supremație a Constituției SUA, care acordă prioritate legilor federale față de legile statale aflate în conflict, și Clauza de comerț, care interzice statelor să împovăreze comerțul interstatal.

Bryant s-a opus cerințelor din Carolina de Nord conform cărora pacientele trebuie să obțină pilule de avort numai personal, de la medici speciali certificați și să fie supuse la consiliere, impusă de stat, cu cel puțin 72 de ore înainte de a face avort.

În acțiunea sa în instanță se spune că restricțiile „interferează cu capacitatea ei de a oferi îngrijiri medicale pacientelor sale în conformitate cu cea mai bună judecată medicală și în conformitate cu legea federală”.

Birourile procurorului general al statului Virginia de Vest, Patrick Morrisey, și al procurorului general al statului Carolina de Nord, Josh Stein, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Morrisey este un republican, iar Stein este un democrat.

Procesul din Virginia de Vest a fost raportat anterior de The New York Times, iar cel din Carolina de Nord de ABC News.

Articole similare

GRAV accident rutier în Râmnicu Vâlcea. Cinci persoane, printre care doi copii, rănite în urma coliziunii dintre trei mașini 

UPDATE: Persoană căreia i-au fost efectuate manevrele de resuscitare a fost declarată decedată. „În cauză este vorba de un...

Maşină confiscată după un control în trafic. Şoferul a rămas şocat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat cu ocazia unui control un...

Avion obligat să aterizeze de urgenţă din cauza unei ameninţări cu bombă. A intervenit o echipă antitero

O aeronavă cu pasageri, care efectua un zbor charter din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă în...

Declaraţii halucinante lansate de un preot: „Şi fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la închisoare”

Un nou scandal zguduie Biserica Ortodoxă în urma unor declaraţii halucinante lansate de un preot. Este vorba despre...