PSD pregăteşte candidaţii la europarlamentare. Cine deschide lista

Data:

Share post:

Fostul prim-ministru Mihai Tudose este propunerea PSD pentru prima poziție în cursa pentru alegerile europarlamentare din 2024, conform unor surse politice citate de News.ro.

Mihai Tudose ocupă primul loc. La locul doi, șansele cele mai mari sunt pentru Carmen Orban, consiliera premierului Marcel Ciolacu pe probleme de sănătate, iar poziția a treia ar urma să revină europarlamentarului Victor Negrescu, vicepreședinte al socialiștilor europeni. Cel puțin două locuri eligibile de pe lista PSD vor fi rezervate candidaților PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu. „Unul dintre aceste locuri este deja destinat Mariei Grapini. Pentru al doilea loc, concurează Lavinia Șandru și o jurnalistă din trustul Intact”, au afirmat sursele menționate.

Citește și: Mihai Tudose, atac la adresa PNL: „Fantomele fac gălăgie până când aprinzi lumina”

Europarlamentarul Mihai Tudose va fi desemnat pentru a deschide lista PSD destinată alegerilor europarlamentare din Bruxelles. Tudose a deținut funcția de prim-ministru între iunie 2017 și ianuarie 2018, demisionând atât din guvern, cât și din partid în urma unui conflict cu Liviu Dragnea. La alegerile europarlamentare din 2019, a obținut un mandat de eurodeputat pe listele ProRomânia. Ulterior, s-a întors în PSD după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte al social-democraților. Mihai Tudose a anunțat miercuri că va candida pentru un nou mandat la Bruxelles, exprimându-și speranța că PSD va ocupa primul loc cu un scor semnificativ, dorindu-și ca acesta să depășească 30%.

La locul doi pe lista PSD, în scopul asigurării echilibrului de gen, este așteptată Carmen Orban, consiliera premierului Marcel Ciolacu pe probleme de sănătate. În perioada 2011-2019, Carmen Orban a fost manager al Institutului Clinic Fundeni.

Locul trei este rezervat pentru Victor Negrescu, vicepreședinte al socialiștilor la nivel european și consilier principal al premierului Marcel Ciolacu pe probleme europene. Aceasta va fi a treia sa prezență în calitate de deputat la Bruxelles.

Următoarele poziții:

Ulterior, următoarele poziții vor fi ocupate de Claudiu Manda (Dolj) și Dragoș Benea (Bacău), urmați de Maria Grapini, candidat din partea PUSL, partid controlat de Dan Voiculescu. „PUSL va primi încă un loc eligibil. Carmen Avram nu mai are susținere și ar putea fi înlocuită cu o altă jurnalistă din trustul Intact, însă concurența este mare: în cursă a intrat și Lavinia Șandru”, conform unor surse din conducerea PSD.

Astfel, pentru PSD rămân trei-patru locuri eligibile, în funcție de scorul partidului. „Dintre actualii eurodeputați, luptă să mai obțină un loc Dan Nica și Rovana Plumb. La ușa partidului bate și Corina Crețu, aleasă în 2019 pe listele ProRomânia, dar se opune Mihai Tudose. Din regiunea Moldova, Marius Budăi sau Doina Federovici de la Botoșani ar putea obține un loc eligibil. Gabriela Firea a fost luată în considerare, dar doamna Firea nu este dispusă să se mute la Bruxelles pentru moment”, susțin sursele menționate.

Posibila structură a listei PSD pentru alegerile europarlamentare:

  1. Mihai Tudose
  2. Carmen Orban
  3. Victor Negrescu
  4. Claudiu Manda
  5. Dragoș Benea
  6. Maria Grapini
  7. Doina Federovici / Marius Budăi
  8. Dan Nica / Rovana Plumb
  9. Lavinia Șandru / Candidat PUSL
  10. Corina Crețu

Articole similare

Resturi dintr-o mână umană, găsite într-o zonă nelocuită din Argeş, cu muşcături de animale

Resturi dintr-o mână umană au fost găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele, judeţul Argeş, prezentând urme de muşcături...

Două fete de 15 ani s-au aruncat de la înălţime. Ambele au murit, una dintre ele şi-a anunţat mama că urmează să se sinucidă

Două fete de 15 ani au murit, sâmbătă, după ce s-au aruncat de la o înălţime de aproximativ...

Copiii de la GPP Nr. 2 Slatina au donat către zeci de familii in judeţul Olt

Grădinița cu program prelungit nr. 2 Slatina derulează în acest an școlar în parteneriat cu Școala sanitară Slatina...

Surse: Fostul primar al Slatinei, Minel Prina, ar urma să fie adus în țară, săptămâna viitoare. El este condamnat pentru corupție

Fostul primar al Slatinei Minel Prina condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare în acelaşi dosarul în...