Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat definitiv procesul prin care a cerut anularea a două hotărâri de Guvern din 1999 privind terenul de 224 de hectare din nordul Capitalei pe care se află IKEA, mall Băneasa, dar și ambasada SUA la București. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul Guvernului României.
Potrivit G4media, instanța a stabilit că terenul din Băneasa nu face parte din domeniul public al statului, potrivit motivării deciziei din prima instanță (Curtea de Apel București).
DNA își bazează acuzațiile din dosarul penal – aflat în rejudecare și în care, inițial, Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare – și pe statutul terenului de domeniu public al statului.
”În perioada 2000 – 2004, inculpatul Alecu Ioan Niculae (rector la acea vreme al Universității de Agronomie – n.r.), beneficiind de sprijinul interesat al inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu Gabriel Aurel.
În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp”, arăta DNA într-un comunicat de presă la data trimiterii în judecată a dosarului, în decembrie 2012.
Faptul că decizia îl ajută pe Popoviciu în dosarul penal este admis negru pe alb de către instanță în motivarea de la CAB.
Procesul se rejudecă
În 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenție și a fost dat în urmărire internațională. România a cerut extrădarea lui de la Londra.
Anul trecut însă, judecătoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de Popoviciu, a dispus rejudecarea dosarului și a suspendat executarea sentinței de condamnare de 7 ani de detenție. Decizia judecătoarei Pencea a rămas definitivă la ÎCCJ.
Urmarea a fost că judecătoarea Liana Arsene, care judeca latura civilă a dosarului Băneasa, a retras mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu. Consecința a fost că Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv extrădarea omului de afaceri în România.
Cine este Puiu Popoviciu
Este ginerele fostului ministru comunist de Interne, Ion Dincă zis Teleagă, ca și Nicoale Badea, fostul patron de la Dinamo.
Este proprietarul mallului Băneasa și dezvoltator imobiliar. În trecut alături de un alt magnat, Radu Dimofte, a fost co-proprietar ar francizelor KFC și Pizza Hut și al hotelurilor Howard Johnson (acum Sheraton) și Ramada. Între timp, cei doi și-au separat afacerile.
Puiu Popoviciu a mobilizat în apărarea lui case puternice de avocatură și personaje extrem de influente la nivel global, precum Hunter Biden (fiul președintelui SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donald Trump).
Publicația britanică Daily Mail a publicat în mai și iunie 2021 mai multe schimburi de e-mailuri din 2016 şi 2017 dintre Hunter Biden, Louis Freeh și mai mulți avocați americani pe tema apărării lui Puiu Popoviciu.
În decembrie 2023, Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost pus sub acuzare pentru nouă acuzații de evaziune fiscală. Una dintre acuzații se referă și la afacerile din România ale lui Biden Jr, potrivit ziarului american Wall Street Journal. Actul procurorilor face referire la un acord între Hunter Biden și omul de afaceri român desemnat prin inițialele G.P.