Radiografia dentară – ce trebuie să știi despre această investigație

Data:

Share post:

Fiind o intervenție stomatologică care a devenit din ce în ce mai populară, radiografia dentară a început să fie întâlnită în fiecare cabinet stomatologic, de aceea pacienții sunt în căutarea unui serviciu de radiografie dentară Timișoara. Ea oferă așadar o imagine completă, dar și detaliată a danturii, fiind importantă pentru a stabili un tratament.

Radiografia dentară arată o imagine detaliată a mandibulei, danturii, precum și a maxilarului, această investigație evidențiind structurile care în mod normal nu pot fi vizibile cu ochiul liber. Dentistul vede în acest fel mai ușor rădăcinile dinților, precum și structurile pe care în mod normal nu le-ar fi putut vedea cu ochiul liber. El își mai poate face o părere cu privire la afecțiunile dentare complicate. Acesta poate vedea dacă pacientul se confruntă cu o infecție profundă a gingiei sau chiar cu începuturile de parodontită. El mai poate vedea eventualele chisturi, precum și deviațiile de normă în forma canalelor dentare sau a rădăcinilor.

Tipuri de radiografii dentare și când sunt recomandate

Tipurile de radiografie dentară sunt radiografia periapicală, cea cu aripioară mușcată, ocluzală, de sinus, dar și panoramică.

Radiografia dentară periapicală este cunoscută ca fiind cea mai ieftină radiografie dentară, aceasta fiind folosită în cazul a câțiva dinți pentru a urmări efectul unor anumite intervenții stomatologice.

Radiografia dentară Bite-Wing este caracteristică prin faptul că în cazul ei se văd coroanele dinților superiori, dar și ale celor inferiori. Această radiografie este folosită pentru a descoperi cariile interdentare. De asemenea, ea mai poate fi folosită în a descoperi cariile secundare.

Radiografia dentară panoramică oferă un tablou complet asupra formațiunilor de suport, dar și asupra dinților. Aceasta este însă mai rar utilizată, oferind în același timp și informațiile de ansamblu a aparatului dento-maxilar.

Se mai poate folosi și o tomografie computerizată, aceasta obținând imagini detaliate ale structurilor anatomice normale, dar și patologice. Scopul acesteia este de a descoperi procesele patologice ascunse la nivelul maxilei.

Este nevoie de o astfel de radiografie, ea fiind ieftină, dar și la dispoziția oricărei persoane, astfel încât medicul dentist să stabilească care este cea mai bună cale de tratament. Aparatura modernă este apreciată pentru că elimina o doză mare de radiații, iar timpul de expunere este și el foarte redus, de aceea aceste radiografii dentare pot fi făcute cu ușurință oricui, fie că vorbim despre copii, femei însărcinate sau persoane cu diverse probleme.

Radiografia dentară și siguranța pacientului

Utilizând tehnologii avansate, aparatele radiologice moderne sunt apreciate pentru faptul că au o eficiență sporită din toate punctele de vedere. Imaginile obținute sunt de o înaltă rezoluție, iar expunerea la radiații este una foarte scăzută. Radiologia stomatologică utilizează nivelurile cele mai scăzute de radiații, de aceea pacienții nu trebuie să-și facă griji din acest punct de vedere.

Fiind considerată a fi o procedura cu un diagnostic stomatologic foarte sigur din punctul de vedere al iradierii, radiografia dentară, mai ales dacă vorbim despre cea digitală este considerată a fi o procedură sigură din toate punctele de vedere.

Având în vedere și frecvența cu care o persoană efectuează radiografii dentare de-a lungul vieții, s-au făcut și unele studii cu privire la efectul acestor radiografii dentare. În acest fel, s-a ajuns la concluzia că ele nu dăunează, expunerea fiind una minimă. În situația în care chiar și o singură modificare apare în ceea ce privește starea de sănătate, aceasta poate fi considerată o foarte mare problemă de interes public. Cu toate acestea însă, datorită noilor tehnologii de radiografie dentară, sănătatea orală este obținută, dar și menținută mult mai ușor, aceasta fiind sigură din toate punctele de vedere, de aceea pacienții pot apela oricând la un serviciu de radiografie dentară.

Medicii stomatologi salvează mii de dinți, dar și vieți anual, aceștia diagnosticând infecții pulpare, tumori, dar și abcese parodontale, el utilizând aceste investigații care au un efect pozitiv asupra stării de sănătate al pacienților. Zilnic suntem supuși unor micro-riscuri generate de radiațiile naturale, iar în cazul radiațiilor produse artificial, acestea au un efect asemănător cu cel al radiațiilor naturale. Suntem supuși mereu radiațiilor, de aceea efectuarea unei tomografii dentare nu trebuie să vă provoace griji suplimentare. Dacă nu faci o tomografie dentară la timp, atunci te expui riscului că afecțiunile dentare să rămână nedescoperite și va trebui să aloci sume mai mari de bani pe viitor pentru a trata aceste afecțiuni.

Articol susținut de Dental Concept by dr. Mihali, cea mai modernă clinică stomatologică din Timișoara.

Articole similare

Accident în apropiere de Slatina. Două persoane la spital (VIDEO)

Două persoane au ajuns la spital, vineri după-amiază, în urma unui accident rutier produs pe drumul judeţean DJ...

Miliardarul rus care deține ALRO Slatina a renunţat la o mare afacere imobiliară

Miliardarul rus Vitaliy Machitski a ieșit din dezvoltatorul imobiliar RRG Real Estate Group, cedându-și participația către familia Iakovlev,...

Incident dramatic în Olt: Un bărbat și-a incendiat casa și a încercat să arunce totul în aer, polițiștii au prevenit tragedia

Un bărbat din Movileni și-a incendiat casa după o ceartă cu soția și a încercat să arunce totul...

Radu Banciu, amintiri din Epoca de Aur cu FC Olt Scorniceşti: De la începutul meciului a fost o tensiune numai anti-Ceauşescu!

Jurnalistul Radu Banciu, originar din Târgu Mureş, a rememorat un moment din Epoca de Aur, când la un...