Rate mai mari pentru sute de mii de români

Data:

Share post:

Ratele românilor care au credite la bănci vor crește iar, începând cu 1 aprilie.

Asta deorece IRCC va crește de la 1 aprilie la de la 5,71% la 5,98% pe an, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României (BNR). Noua valoare este aferentă trimestrului 4 in 2022 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023 (trimestrul 2).

Aceasta este cea de-a șasea creștere consecutivă a IRCC, trendul pornind odată cu valoarea anunțată pentru trimestrul trei din 2021 – 1,17%. Au urmat creșteri la 1,86%, 2,65%, 4,06%, 5,71%, iar acum 5,98%.

În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC.

IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a înlocuit ROBOR în cazul creditelor de consum accesate după mai 2019. Acesta este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.

Articole similare

Medic lăsat fără drept de practică după moartea unei adolescente de 15 ani

Un medic de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Satu Mare a fost exclus din...

Cod galben în Oltenia. Se anunţă averse torenţiale şi grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate de...

Două redacţii au întrerupt colaborarea cu ziaristul acuzat că a violat o colegă

Acuzaţia de viol făcută de jurnalista Adina Florea la adresa fostului său coleg Răzvan Băltăreţu nu a rămas...

Afacere cu buletine pentru ucraineni denunţată de cei implicaţi. La o adresă ar figura 7.000 de persoane

Situaţie incredibilă în comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani. Aflată la mică distanţă de graniţa cu Ucraina, în...