Deputații au adoptat ieri, cu 243 de voturi „pentru „şi 4 abţineri, proiectul de lege care înăsprește legislația pentru locurile în care se desfășoară jocurile de noroc.
PSD a anunțat, prin vocea social-democratului Alfred Simonis, că depune un amendament prin care sălile de joc din localitățile cu până în 15.000 de locuitori să fie mutate în afara acestora.
Potrivit HotNews, modificările adoptate de Parlament sunt unele blânde comparativ cu cele prevăzute în alte opt proiecte de lege aflate în sertarul comisiilor de specialitate din Parlament. Propunerile social-democrațiilor prevăd ca sălile de jocuri de noroc cu păcănele să fie scoase în afara localităților care au sub 15.000 de locuitori (și nu toate localitățile din țară așa cum promitea premierul Marcel Ciolacu).
O altă modificare prevede micșorarea panourilor publicitare outdoor la jocurile de noroc la 35 de metri. Operatorii care nu respectă noile reguli vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 200.000 lei.
Modificările adoptate în proiectul de lege de la Camera Deputaților merg la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Care sunt noile modificări:
- Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se fac cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. În înțelesul prezentului articol, nu sunt considerate acțiuni în scop de reclamă, publicitate sau cu caracter promoțional acțiunile desfășurate de organizatori în mod direct în locațiile și pe paginile de internet proprii.
- Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt găzduite platforme pe care se desfășoară jocuri de noroc sau branding folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le folosește, care depășesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar, sunt interzise.
- b^1) spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slot-machine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e) din OUG 77/2009, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numarului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus.
- (5) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (5) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 150.000 lei la 200.000 lei şi confiscarea sumelor provenite din activitatea contravenţională.
-
Nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1^2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei.
- (7) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (5^2) constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 150.000 lei la 200.000 lei şi confiscarea sumelor provenite din activitatea contravențională. În toate cazurile în care se constată săvârșirea contravenției prevăzută de prezentul alineat, Comitetul de Supraveghere dispune revocarea licenței clasa a II-a deținută de operatorul economic care desfășoară activități conexe jocurilor de noroc.
Amendamentele propuse reglementează și modifică Ordonanța 177/2009 și se află în dezbaterea Camerei Deputaților care este și for decizional în acest caz. Dacă deputații amendează OUG privind jocurile de noroc, proiectul de lege va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Premierul anunţa măsuri încă de acum opt luni
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie 2023 un proiect de lege care prevedea închiderea tuturor operatorilor din acest segment aflați în interiorul localităților. Inițiativa era semnată de 88 de parlamentari PSD și viza modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
În octombrie 2023, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care stabilește taxe mai mari pentru industria jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, majorarea garanțiilor depuse de companii și obligația operatorilor de a avea sediul social în România. „Scopul este evident – pentru ca taxele și impozitele să fie colectate în țară”, a explicat la vremea respectivă Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Din octombrie 2023 până în prezent toate proiectele de lege pe tema eliminării sălilor cu sloturi și păcănele au fost blocate în comisiile de specialitate.