O filieră a corupției, care opera în obținerea frauduloasă a permiselor de conducere, a fost destructurată în urma unei anchete a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani și a ofițerilor Direcției Generale Anticorupție. În urma investigațiilor, doi suspecți, Vasile B. și Mariana A., au fost trimiși în judecată de procurori sub acuzația de trafic de influență, într-un caz care a zguduit sistemul obținerii permiselor de conducere de la Botoșani.
Investigațiile au fost inițiate încă din 2017, iar ancheta a condus la descoperirea unui fenomen – persoane din județul Iași își stabileau temporar reședința în Botoșani pentru a obține permise de conducere. Analiza situației a dezvăluit că 125 din cele 140 de persoane domiciliate în Iași și stabilite temporar în Botoșani în anii 2016-2017 au aplicat pentru obținerea permisului de conducere în județul Botoșani. Ancheta a scos la iveală că aceste persoane, în colaborare cu instructori auto și funcționari corupți, își stabileau temporar reședința pentru a obține ilegal permisele de conducere.
Operaţiune complexă pusă la cale de procurori
Procurorii au demarat o operațiune complexă pentru a identifica și destructura întreaga filieră. Au fost desemnați investigatori sub acoperire, iar un martor amenințat a furnizat informații cruciale despre activitățile ilicite ale unui instructor auto din Flămânzi.
Supravegherea tehnică și interceptarea convorbirilor au dus la identificarea conexiunilor dintre instructori auto, funcționari publici și polițiști locali implicați în schema frauduloasă. Investigatorii au reușit să adune dovezi consistente prin intermediul unor tranzacții simulare, în care sume de bani erau plătite pentru a facilita examenele și obținerea permiselor.
De asemenea, au fost descoperite conexiuni cu o clinică privată care percepea taxe ilegale pentru testarea psihologică și alte servicii necesare pentru obținerea permisului. Altfel spus, în activitatea infracţională ar fi fost implicaţi medici şi psihologi din cadrul unor centre medicale de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, care au eliberat, în fals, în schimbul unor sume de bani, fişe medicale şi avize psihologice necesare constituirii dosarelor de candidat pentru susţinerea examenelor în vederea obţinerii permiselor de conducere.
Anchetatorii au subliniat utilizarea intensivă a comunicațiilor online, în special prin platforma „WhatsApp”, pentru coordonarea activităților ilegale. Au fost identificate discuții între inculpați, instructori auto și funcționari corupți care dezvăluiau detaliile operațiunilor ilicite.
Investigator sub acoperire infiltrat în reţea
Pentru a vedea care este filiera, procurorii au desemnat, la începutul lui 2019, un investigator sub acoperire. Totul se făcea pe bani, iar în circa trei luni „clientul” care plătea obținea toate documentele necesare, făcea cursurile, susținea examenele și obținea și permisul de conducere. Astfel, un investigator sub acoperire a remis suma de 450 lei pentru luarea în spațiu și tot tacâmul. Astfel, pe 4 aprilie 2019, instructorul auto i-a solicitat mai apoi suma de 50 lei pentru psiholog, aceasta pentru ca elevul să nu mai susțină testul psihologic.
De asemenea, pentru a nu mai fi supus controalelor medicale, instructorul auto i-a solicitat „elevului” suma de 100 lei, pentru obținerea fișei medicale în aceste condiții.
Certificat pentru ore de legislaţie obţinut fără prezenţă
La data de 14 aprilie 2019, investigatorul sub acoperire s-a întâlnit cu instructorul auto, şi a efectuat o primă ședință de conducere, urmând să se întâlnească din nou în perioada 20-21 aprilie 2019. Ulterior, instructorul i-a spus investigatorului că „trebuie să dai bani ca să te pună mai repede”, respectiv suma de 150 de euro, însă i-a sugerat să treacă mai repede examenul teoretic și vor vorbi mai multe ulterior acestui moment. Investigatorul a fost de acord cu această manieră de lucru, ba mai mult a plătit 100 de lei pentru a putea susține proba de sală pe 6 iunie 2019, deși nu avea programare.
Așa se face că investigatorul sub acoperire nu s-a prezentat la nicio oră de legislaţie rutieră, dar i-a fost emis un certificat de absolvire a cursurilor inclusiv de legislație rutieră. Interesant este că cel care a emis documentele era un angajat al Penitenciarului Botoșani, care ar fi avut și un PFA.
Doar trei ore de conducere efectuate din 30
Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că nici măcar orele de condus nu erau efectuate în totalitate, deși numărul minim prevăzut de legislație era de 30 de ore de conducere. Așa se face că investigatorul sub acoperire, la data de 28 mai 2019, avea deja avea consemnate în documente toate orele de conducere ca fiind efectuate, deşi el nu participase decât la trei şedinţe de conducere.
Șocul cel mare a fost pe 6 iunie 2019, când instructorul auto i-a predat dosarul de candidat și i-a spus că a consemnat în acte că a făcut cursuri de conducere cu alt instructor, adică cu o femeie, iar profesor de legislaţie rutieră fusese altcineva, persoane cu care investigatorul sub acoperire nu a intrat niciodată în contact şi pe care nici măcar nu le cunoştea.
Din alte discuții a rezultat că instructorul va interveni pe lângă un funcţionar public pentru a-i facilita participarea la examenul teoretic fără programarea prealabilă obligatorie, costul fiind de 100 lei. Doar că în ziua examenului, investigatorul nu a fost strigat, l-a sunat pe instructor, iar așa s-a ajuns la celălalt inculpat din dosar, o polițistă locală, Mariana A. care elibera codurile de bare, aceasta fiind bănuită că intermedia introducerea la examen „peste rând”, favorizând obţinerea, fără îndeplinirea condițiilor legale, a permiselor de conducere de către candidaţi.
Afacerile au ieşit la iveală în februarie 2020, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, în colaborare cu ofiţerii DGA, au organizat mai multe percheziţii.
Cercetările au durat până anul acesta, când, pe baza tuturor probelor, Vasile B și Mariana A. au fost trimiși în judecată. Deocamdată, dosarul este în faza Camerei preliminare, iar până la propnunțarea unei sentințe defintive, cei doi vor beneficia de prezumția de nevinovăție, potrivit monotorulbt.ro.