Românilor cu pensii mai mari de 4.000 de lei li se restituie banii reținuți pentru contribuția la sănătate

Data:

Share post:

Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei îşi vor primi înapoi, din oficiu, banii pe care statul i-a reținut în 2022 din veniturile lor pentru contribuția la sănătate (CASS).

Măsura vine în urma unei decizii de neconstituționalitate de la sfârşitul anului 2022, iar ordonanţa deja se aplică, scrie Antena3 CNN.

Este vorba despre OUG 4/2023 care prevede că CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit din oficiu, deci fără ca oamenii să facă vreo cerere în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană a aprobat modificarea hărții ajutoarelor regionale pentru România

Banii pensionarilor vor fi restituiţi în tranșe lunare, începând chiar de luna viitoare, pe parcursul unui an de zile. Este vorba despre perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

„Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, scrie în ordonanță.

Cei care au o pensie de 4500 de lei primesc vor primi de la stat aproximativ 600 de lei/an, ceea ce înseamnă 50 de lei pe lună, potrivit calculelor Antena 3 CNN.

Foștii magistați ar putea primi de 30 de ori mai mult. Adică, 1.600 de lei/lună, ceea ce înseamnă 19.200 de lei/an.

Pensionarii trebuie să mai ştie că nu trebuie să facă cereri la casele de pensii pentru a-şi primi banii înapoi.

„Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie (…) se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative”, scrie în ordonanţa de urgenţă.

În cazul pensionarilor care au murit, banii cuveniţi din plata CASS vor fi restituiţi urmașilor acestora, însă pentru încasarea sumelor se va face o cerere la casa de pensii.

La sfârşitul anului trecut, CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.

A fost o ordonanță de urgență adoptată în decembrie 2021 și care a intrat în vigoare din ianuarie 2022.

Atunci, practic, toți pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei au plătit 10% contribuție la sănătate, adică dublu față de toți ceilalți oameni. Decizia s-a luat în contextul pandemiei, pentru a sprijini sistemul de sănătate.

În România există acum 200.000 de pensionari care au peste 4.000 de lei pensie.

Mai exact, avem 108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane care câștigă peste 5.000 de lei.

 

Articole similare

Românii vor putea înmatricula şi radia online autovehiculele. Legea merge la promulgare

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiect de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 38/2023 pentru modificarea...

Parlamentul European a aprobat primele norme ale UE care protejează jurnaliștii de procesele abuzive (SLAPP)

Prin votul de marți, eurodeputații își confirmă hotărârea de a proteja jurnaliștii, activiștii, cadrele universitare și organizațiile lor...

DEZASTRU găsit de ITM Gorj în cariera minieră unde în urm cu un an au murit trei oameni. Nu există nici măcar extinctoare de...

Activitatea derulată în cadrul carierelor miniere din județul Gorj  continuă să pună în pericol viața angajaților, fapt semnalat...

Din 3 milioane de tone de cereale care au intrat în România din Ucraina, doar 4 probe au avut probleme

O minciună despre cerealele din Ucraina demontată de autoritățile românești. Din totalul de peste 3,439 milioane de tone...