Salubris şi Clean Prest Activ, reclamate de BNR la Parchetul European

Data:

Share post:

Asocierea Clean Pres Activ SRL – Salubris SA, care gestionează şi depozitul de deşeuri de la Bălteni (Olt), a fost reclamată la Parchetul European de Banca Naţională a României (BNR), pentru o scrisoare de garanţie pe care au depus-o după câştigarea unei licitaţii în Neamţ.

Un contract semnat la finalul anului trecut pentru colectarea și transportul deșeurilor în județul Neamț între o asociație publică, din care fac parte Consiliului Județean și Primăria, a ajuns în atenția Parchetului European, în urma unei sesizării depuse de Banca Națională a României (BNR).

BNR a constatat că o scrisoare de garanție bancară, depusă de asocierea de firme care a câștigat licitația, nu provine de la o instituție de credit sau de la o entitate autorizată ca instituție de plată, cum prevede legea română și condițiile licitației.

Miza: milioane de lei

Proiectul intitulat „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț”, în valoare de 150 de milioane de lei, a început să fie implementat în urmă cu 12 ani, potrivit presei locale. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, dar și de la bugetul statului.

La această sumă se adaugă „cheltuielile pentru lucrările considerate neeligibile în cadrul POS Mediu, dar necesare pentru implementarea proiectului”, respectiv 14 milioane de lei, după cum a informat Consiliul Județean (CJ) Neamț, parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț.

În urma acestui proiect, au apărut 3 stații de transfer pentru deșeuri, un depozit și o stație de sortare, iar județul Neamț a fost împărțit în 4 zone. Cu toate acestea, contractul de concesionare a serviciilor pentru Zona 1, cea din jurul municipiului Piatra Neamț, nu este funcțional nici în prezent, deși trebuia publicat încă din 2016.

Abia anu trecut, „contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului de colectare și transport deșeuri și operare a instalațiilor de gestionare a deșeurilor – Zona 1” a fost scos la licitație de către Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) ECONEAMŢ.

Licitația a fost câștigat de Asocierea Clean Prest Activ SRL – Salubris SA și contractul a fost semnat pe 22 decembrie anul trecut.

Cum s-a ajuns la Parchetul European

O altă firmă care a licitat pentru serviciul de salubritate din jurul municipiului Neamț, Brantner Servicii Ecologice SRL, a contestat în instanță decizia celor de la ADI ECONEAMȚ.

Bratner operase anterior colectarea și transportul deșeurilor în zonă. Inițial, două instanțe de judecată au considerat că licitația, pe fond, a fost corectă, iar asocierea câștigătoare a prezentat numai documente conforme și bine întocmite, potrivit Mesagerul de Neamț.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Asocierea Clean Prest Activ SRL – Salubris SA a depus o scrisoare de garanție bancară, care potrivit primarului din Piatra Neamț și Băncii Naționale a României, nu ar respecta legea.

Asocierea trebuia să depună în 5 zile de la câștigarea licitației o garanție de bună execuție. Cei de la Clean Prest Activ SRL – Salubris SA nu doar că au întârziat considerabil să aducă documentul, dar garanția a fost emisă de o societate fără autorizație în domeniu, potrivit adreselor obținute de către PRESShub.

Garanția a fost emisă de GBE ABAPAY s.r.o Cehia, 13 zile mai târziu decât prevedea contractul. Scrisoarea de garanție trebuia să fie emisă de o bancă românească sau europeană cu filială în România sau de către o societate de asigurări.

În realitate, GBE ABAPAY nu este autorizată nici ca instituție de credit și nici ca societate de asigurări, după cum se arată într-un document emis de BNR.

continuarea, în PRESShub

Articole similare

Se fac angajări, la stat. Mai multe posturi scoase la concurs, în Olt

Mai multe instituţii publice din judeţul Olt fac angajări, în această perioadă, pentru cele mai multe dintre posturile...

Bărbat rănit din cauza vântului puternic. Remorca unui camion s-a dezmembrat şi a lovit un TIR

Un bărbat, în vârstă de 56 de ani a fost rănit, marţi, după ce remorca unui camion s-a...

Percheziții la Aeroportul din Otopeni. Sunt vizate contracte de închiriere a unor spații comerciale

Procurorii DNA au descins astăzi la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Aceştia anchetează contractele de închiriere a spațiilor...

Schimbări cu privire la pensiile speciale. Comisiile de specialitate din Senat au adoptat mai multe amendamente

Senatorii au dezbătut, marți, în ședințele de specialitate proiectul legilor speciale și amendamentele convenite în Coaliție. Amendamentele propuse...