Schimbare „post pe post” cu Aurescu şi Odobescu. Fostul ministru de externe a fost numit consilier al lui Iohannis, pe locul Luminiţei Odobescu, care i-a preluat fotoliul în Executiv

Data:

Share post:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi decretul pentru numirea lui Bogdan Aurescu în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de politică extremă, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Anterior, şeful statului semnase decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a Luminiţei Odobescu, care va avea portofoliul Ministerului Afacerilor Externe în Cabinetul Ciolacu, în locul lui Aurescu.

Astfel, cei doi demnitari au făcut, practic, o rocadă doar a lor, adiacentă celei guvernamentale.

Membrii noului Executiv au depun jurământul, la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului. Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc, joi seara de la ora 19.00, la Palatul Victoria.

Bogdan Aurescu a fost ministru al Afacerilor Externe în Cabinetul Ciucă. Acesta a mai ocupat funcţia de consilier prezidenţial, în perioada 6 mai 2016 – 4 noiembrie 2019.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, Aurescu a transmis un mesaj de mulţumire şi apreciere tuturor angajaţilor Ministerului Afacerilor Externe şi a publicat un material sintetic de bilanţ privind principalele realizări şi repere ale acţiunii diplomatice în perioada 4 noiembrie 2019 – 15 iunie 2023.

„Am trecut împreună, din 2019 până acum, prin cea mai dificilă perioadă a diplomaţiei române după 1989, înfruntând efectele pandemiei şi ale războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Am acţionat într-un mediu geopolitic şi geostrategic complex, ne-am adaptat rapid şi am abordat inovativ provocările cu care ne-am confruntat”, a transmis Aurescu, potrivit News.ro.

Acesta vorbeşte despre ”o acţiune de politică externă vizionară, eficientă, multidimensională şi modernă, ancorată în principii solide”.

”Ştiu că las în urmă o Echipă care a obţinut reuşite valoroase pentru România, o instituţie care a parcurs procese importante de reformă pe care le-am promovat cu prioritate, inclusiv pe planul resurselor umane şi pe cel al activităţii consulare – o instituţie întinerită, modernă şi competitivă care, chiar dacă mai are nevoie în continuare de procese de consolidare, performează în fiecare zi şi reprezintă cu demnitate şi profesionalism România în plan extern”, a mai transmis Aurescu.

Bilanţul realizat de Aurescu are 15 capitole şi detaliază mai multe aspecte ale muncii la minister, de la agenda de politică externă dinamică şi substanţială a ministrului, la consolidarea profilului şi rolului României în cadrul Uniunii Europene şi NATO, până la ajutorulo oferit Ucrainei şi Republicii Moldova.

De asemenea, Aurescu s-a referit la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA şi la asistenţa consulară pe durata pandemiei.

Articole similare

LIVE VIDEO | Noile măsuri fiscale, adoptate astăzi în şedinţa de Guvern. Declaraţiile lui Marcel Ciolacu

Pachetul de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar în anii 2023 și 2024 este aprobat în şedinţa de...

INTERCEPTĂRI în ziua flagrantului. Buzatu nu era interesat de pescuit, ci doar să ridice șpaga: Pescuiesc 5 minute și plec!

Conform referatului DNA de arestare preventivă, Dumitru Buzatu a exercitat presiuni asupra angajaților din Consiliul Județean Vaslui pe...

Croaziera de trei ani: 148 de țări, 380 de destinații, șapte continente!

Ați visat vreodată să lăsați totul baltă și să plecați în lume? Sună bine, nu? Ocolul Pământului în...

Ruleta online: regina jocurilor de noroc îți dă întâlnire în mediul virtual

O roată cu 37 sau 38 de numere, o masă acoperită cu catifea verde pe care sunt scrise...