Scumpiri record la încălzire într-un oraş din Oltenia. Primăria caută soluții de subvenționare

Data:

Share post:

Primăria Râmnicu Vâlcea solicită fonduri de la Guvern pentru a subvenționa prețul gigacaloriei, care a ajuns la 531 lei în urma unei decizii judecătorești, afectând puternic populația.

Un oraş din România cere bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru a putea subvenţiona plata gigacaloriei. În plină iarnă, în urma pierderii unui proces de către Primăria Râmnicu Vâlcea cu operatorul de termoficare CET Govora, cetăţenii din oraş plătesc 531 lei pe gigacalorie.

Citeşte şi: Explozie într-o locuință! O femeie cu arsuri a fost transportată la spital

Primarul din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău a explicat că municipalitatea a fost obligată printr-o decizie judecătorească să adopte noile tarife la energia termică impuse de CET Govora. Astfel, de la 1 ianuarie, preţul plătit pe gigacalorie de cetăţeni a ajuns la 531 lei.

Edilul admite că preţul are o valoare „inadmisibilă”.

„Primăria Municipului Râmnicu Vâlcea a refuzat de acum 2 ani de zile ca prețul gigacaloriei să fie majorat. La o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, nu ai ce să faci, decât să o pui în aplicare. Noi trebuie să dăm CET- ului 2,5 milioane de euro. Din momentul în care decizia a fost obligatorie, am fost obligaţi să punem acel preț de 531 de lei pe gigacalorie. Aplicând acest preț mare, am renunțat la 100 de lei să mai dăm (subvenţie-n.red.), ca să ne acoperim pentru plata pe care trebuie să o dăm CET-ului. Și atunci prețul a ajuns la această valoare, care și din punctul meu de vedere este insuportabilă pentru cetăţenii municipiului Râmnicu Vâlcea”, a declarat Mircia Gutău.

Soluţia găsită de municipalitate este reprezentată de vistieri Guvernului, primarul solicitând premierului Marcel Ciolacu alocarea de bani din Fondul de rezervă pentru subvenţionarea preţului gigacaloriei.

„Vreau să vă spun că am făcut tot ceea ce este o omeneşte posibil. CET-ul și-a recunoscut o greșeală pe care au făcut-o, și anume că în factura care a fost emisă în februarie pentru luna ianuarie, au prins și câteva zile din luna decembrie, la prețul majorat care trebuia aplicat doar de la 1 ianuarie. Am făcut solicitare către Guvernul României ca să ne aloce din Fondul de rezervă bani, așa cum a acordat și altor municipii care își permit să deau o subvenție de 200 lei sau 250 lei la gigacalorie, şi eu sunt convins că împreună cu Constantin Rădulescu (preşedintele CJ Vâlcea-n.red.) vom reuși acest lucru, să primim bani de Fondul de rezervă, și atunci ne vom putea regla în așa fel că cetăţenii să plătească mult mai puțin prețul pe gigacalorie”, a mai explicat edilul.

Primar: Liber la debranşări

Totodată, ca „răzbunare” primarul Gutău a ţinut să precizeze că va aproba cererile de debranşare de la sistemul centralizat de căldură.

„Am luat o decizie, o începe să dau voie la debransări, pentru că sunt foarte mulți, am respins foarte multe debransări din dorința de a da această posibilitate. Eu sunt convins că o dată cu finalizarea cențarei de la CET, prețul va fi mai mic.Și atunci oamenii vor avea cum să aleagă. Dar eu nu pot să stau pasiv la o acțiune nedreaptă asupra cetăţenilor municipiului Râmnicu Vâlcea”, a mai declarat Mircia Gutău.

La rândul său, preşedintele CJ Vâlcea Constantin Râdulescu a declarat că va sprijini autoritățile locale – Primăria și Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea – în rezolvarea problemei care îi frământă pe vâlceni în această perioadă: creșterea facturilor la apă caldă și căldură.

„Este prioritară pentru mine rezolvarea acestei probleme, fiindcă îi înțeleg pe vâlceni și mă preocupă identificarea de soluții rapide, pentru ca populația să fie cât mai puțin afectată de creșterea prețului la apă caldă și căldură. Până la construirea și punerea în funcțiune a viitoarei centrale în cogenerare de către Consiliul Județean Vâlcea, toate autoritățile trebuie să facă tot ce este necesar pentru a ține sub control prețul gigacaloriei livrate către populație”, a declarat Rădulescu.

La operatorul de termoficare CET Govora se află în implementare un proiect ce vizează construirea unei centrale de cogenerare. Investiţia care a început în 2024 are o valoare totală de 140 milioane euro şi se va derula pe parcursul a trei ani.

Articole similare

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor. Indiferent dacă încerc...

George Simion, replică pentru Gigi Becali. Scandalul ia amploare

George Simion a răspuns declarațiilor făcute de Gigi Becali, după ce patronul FCSB a demisionat din AUR și...

Dan Diaconescu scapă de condamnarea la închisoare, după ce Curtea de Apel a decis strămutarea procesului său

Curtea de Apel Constanța a aprobat cererea lui Dan Diaconescu de strămutare a procesului său la Judecătoria Tulcea,...

Spitalul Judeţean Slatina le trimite pacienţilor rezultatul analizelor medicale prin SMS

Digitalizare la Spitalul Județean de Urgență Slatina: Rezultatele analizelor medicale, accesate prin SMS. Spitalul Județean de Urgență Slatina a...