Se cer măsuri urgente! Marian Năstase (Alro): Prețurile ridicate la energie pun în pericol competitivitatea Europei

Data:

Share post:

Marian Năstase, președintele CA al Alro, avertizează că industriile europene se confruntă cu provocări istorice și solicită un „Nou Acord Industrial” pentru a stopa delocalizarea și a crește atractivitatea industrială a Europei.

Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro, a lansat un nou avertisment în cadrul întâlnirii a 400 de lideri de business, la un an de la lansarea Declarației de la Antwerp. Este timpul, spune Năstase, pentru o regândire profundă a strategiei europene și pentru un „Nou Acord Industrial”.

Citeşte şi: Comună din Olt, pe harta marilor investiții. Parteneriat stragic încheiat cu investitori din Italia

„Majoritatea industriilor europene se confruntă cu dificultăți, este nevoie de angajamentul autorităților europene în stoparea delocalizării industriei europene, este nevoie de a relansa atractivitatea industrială a Europei, pentru a oferi încredere și predictibilitate companiilor industriale lider. Instrumentele actuale disponibile la nivelul Uniunii oferă o percepție eronată liderilor politici europeni, existând o lipsă de corelare cu designul pieței”, a avertizat reprezentantul producătorului de aluminiu.

Industriile europene se confruntă cu „provocări istorice”, au semnalat liderii companiilor industriale semnatare ale Declarației de la Antwerp: cerere în scădere, investiții blocate, capacități reduse și prețuri ale gazului în UE de 4-5 ori mai mari decât ale concurenților. Producția manufacturieră a Europei a înregistrare o nouă scădere între 2023 și 2024, de 2,6%, în condițiile în care în acest sector lucrează peste 31 milioane de persoane.

Alro Slatina, deși s-a confruntat cu probleme generate de criza energetică, fiind nevoit să închidă, în 2022, hale de electroliză, a identificat noi soluții, investind în Eco Topitorie, cu obiectivul de a crește continuu capacitatea de reciclare a deșeurilor de aluminiu, astfel reducând consumul de energie electrică.

„Alro a investit peste 900 de milioane USD, în ultimii 20 de ani, în tehnologie, eficiență și durabilitate ecologică. Într-un context economic modial caracterizat de multiple criz, ALRO a reușit să-și mențină competitivitatea și să implementeze o strategie concentrată pe un viitor durabil”, a precizat Năstase.

Declarația de la Antwerp, semnată până în prezent de peste 1.300 companii, din 25 sectoare, rămâne un apel urgent la revitalizarea peisajului industrial al Europei. Industriile europene sunt pregătite să își îndeplinească rolul și să continue să sprijine factorii de decizie politică în construirea unui viitor competitiv, rezilient și durabil în Europa în contextul schimbărilor geopolitice, au precizat reprezentanții ALRO, pe LinkedIn.

Articole similare

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor

Părul lăsat peste tot, calvarul iubitorilor de câini și pisici. Cum scapi de problemă mai ușor. Indiferent dacă încerc...

George Simion, replică pentru Gigi Becali. Scandalul ia amploare

George Simion a răspuns declarațiilor făcute de Gigi Becali, după ce patronul FCSB a demisionat din AUR și...

Dan Diaconescu scapă de condamnarea la închisoare, după ce Curtea de Apel a decis strămutarea procesului său

Curtea de Apel Constanța a aprobat cererea lui Dan Diaconescu de strămutare a procesului său la Judecătoria Tulcea,...

Spitalul Judeţean Slatina le trimite pacienţilor rezultatul analizelor medicale prin SMS

Digitalizare la Spitalul Județean de Urgență Slatina: Rezultatele analizelor medicale, accesate prin SMS. Spitalul Județean de Urgență Slatina a...