Sindicaliştii din educaţie, invitaţi la negocieri după ce au anunţat că intră în grevă generală

Data:

Share post:

La câteva ore după ce sindicaliştii din educaţie au anunţat că sunt pe cale să intre în grevă generală, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că va invita reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a începe discuţii pentru contractul colectiv de muncă.

Potrivit News.ro, ministrul a precizat că celelalte revendicări ale sindicaliştilor, care ţin de sporuri, măriri de salariu, ore suplimentare, sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului.

“Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile şi, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să finalizeze aşa cum e structura prevăzută”, a precizat ministrul Educaţiei.

Întrebată când ar putea creşte salariilor profesorilor, Ligia Deca a răspuns că “aceasta este o decizie pe care coaliţia de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale. Înţeleg că deja au fost discuţii vis-a-vis de posibile întâlniri în zilele următoare. Noi suntem la dispoziţia Guvernului pentru a oferi toate detaliile care ţin de finanţare, impact bugetar şi aşa mai departe. Sunt convinsă că se vor găsi soluţii”.

Ordin semnat pentru negocieri

Ligia Deca a mai fost întrebată ce poate face Ministerul Educaţiei pentru a-i mulţumi pe profesori şi de sindicaliştii din învăţământ.

“Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federaţiile sindicale mi-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi şi vom invita în zilele următoare reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă.

Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învăţământ şi suntem convinşi că prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei, să demarăm această discuţie. Mai sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern şi trebuie iniţiate eventuale modificări de către Ministerul Finanţelor. Suntem în dialog cu toţi partenerii noştri şi instituţional şi cu partenerii din zona federaţiilor sindicale pentru a identifica soluţii la revendicări”, a declarat Ligia Deca.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00. Totodată, sindicaliştii au afirmat că examenele naţionale ”ar putea fi bulversate”. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli. Sindicaliştii fac apel la părinţi să nu trimită copiii la şcoală de luni, potrivit News.ro.

Articole similare

Se cere demisia prefectului Ștefan Nicolae după ce a participat la mitingul neautorizat al PNL Slatina

PSD Olt cere demisia noului prefect Ștefan Nicolae, chiar în ziua în care acesta a depus jurământul. Președintele PSD...

Tânăr din Olt în comă după ce a încercat să-şi pună capăt zilelor. S-a aruncat de la etaj

Tragedie în judeţul Olt. Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, se zbate între viaţă şi moarte...

Un preot a primit acord pentru a candida din partea AUR la funcţia de primar

​Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la...

Femeie rănită în urma unui accident grav la Vâlcea

O femeie a ajuns astăzi la spital în urma unui accident grav petrecut în localitatea Călimănești, pe DN7,...