Gregorian Bivolaru, liderul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut, ar trebui să primească daune morale în valoare de 50.000 de euro din partea statului român.
Judecătorii din Sibiu au decis că statul român trebuie să îl despăgubească pe Gregorian Bivolaru „ca urmare a constatării nerespectării termenului rezonabil de desfăşurare a unei proceduri judiciare penale în care a fost implicat reclamantul”. Cu alte cuvinte, fiindcă procesul a durat prea mult.
Decizia Tribunalului Sibiu vine după ce alte două instanțe din țară, tribunalele din Cluj și București, au decis acordarea de despăgubiri, invocând același motiv, altor doi importanți lideri MISA, Nicolae Catrina și Petru Roșu. Toți trei au fost inculpați de DIICOT într-un dosar de trafic de persoane, alături de alte 18 persoane. Trimiși în judecată în 2007, dosarul s-a tergiversat pe rolul instanțelor ani la rând.
Achitări după 17 ani de anchete şi procese
După 17 ani de anchetă și procese, în februarie 2021, toți inculpații din dosar au fost achitați. Pentru unele infracțiuni a intervenit prescripția, în timp ce pentru altele, judecătorii au apreciat că faptele nu au fost infracțiuni.
Invocând că viața le-a fost profund afectată de procesul care s-a întins pe o perioadă atât de mare de timp, foștii inculpați au decis să tragă la răspundere statul român. Nicolae Catrina, președintele Asociației MISA, și instructorul de yoga Petru Roșu au fost primii. În procesele deschise pe rolul instanțelor în iunie, anul trecut, cei doi au acuzat autorităţile judiciare române că nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura judecarea cauzei într-un termen rezonabil.
Statutul de inculpat pe care l-au avut timp de 17 ani le-a adus „un imens prejudiciu de imagine”, s-au plâns ei, pentru repararea căruia au solicitat câte 40.000 de euro daune morale.
Tribunalul București a admis solicitarea lui Petru Roșu și a obligat statul să-i plătească daunele în cuantumul solicitat. Tribunalul Cluj, în schimb, a judecat cererea lui Nicolae Catrina într-o altă cheie juridică și a admis acordarea doar a 5.000 de euro. Instanța și-a justificat decizia, motivând că pentru un proces cu 21 de inculpați, un termen rezonabil de soluționare a cazului ar fi fost 9 ani. Mai exact, 3 ani urmărirea penală şi 6 ani judecata în faţa instanţei, incluzând aici cele două cicluri procesuale: fond – 2 ani şi apel – un an.
La stabilirea daunelor, instanța a arătat că nu a luat în calcul cei doi ani cât s-a aflat dosarul pe rolul Tribunalului București, strămutarea ulterioară fiind solicitată de inculpați. Astfel, Tribunalul Cluj a apreciat că Nicolae Catrina trebuie despăgubit pentru diferența de 5 ani rămasă din întreaga durată a procedurilor judiciare care l-au vizat.
Despăgubiri obţinute şi la CEDO
În cazul lui Gregorian Bivolaru, motivarea hotărârii privind acordarea celor 50.000 de euro cu titlul de daune morale nu a fost încă făcută publică. Cele trei sentințe ale instanțelor nu sunt definitive.
Bivolaru a obţinut daune şi la CEDO, unde i-au fost acordate 1.000, respectiv 1.200 de euro daune morale, potrivit Libertatea.
În 2013 Bivolaru a fost condamnat la șase ani de închisoare, pentru act sexual repetat cu o minoră. A fost achitat, însă, de celelalte acuzații pentru care a fost judecat: trafic de minori, corupție sexuală și trecerea frauduloasă a granițelor, ultimele două pe motiv că s-au prescris. Liderul celei mai importante mișcări de acest gen din Europa a părăsit țara în 2017, după ce a fost eliberat condiționat și a părăsit Penitenciarul Bistrița, fără să mai aibă vreo apariție publică de atunci.
Înainte să fie extrădat în România, Bivolaru a avut statutul de azilant politic în Suedia, a stat și în Franța, unde a fost arestat și adus în țară, unde și-a executat parțial pedeapsa.
Avocatul lui Gregorian Bivolaru a declarat în instanță că are domiciliul în în localitatea Cisnădioara și că și-a schimbat numele, conform încheierii de şedinţă din 09.05.2023.
Cine este Gregorian Bivolaru
Gregorian Bivolaru s-a născut în 1952, într-un sat din județul Dâmbovița, și s-a apucat să practice yoga de la 17 ani. Când avea 24 de ani, Miliția a intrat peste el în casă și i-a confiscat niște fotografii xxx și a fost condamnat la un an de închisoare, însă a fost grațiat.
În 1984 a fost arestat pentru meditație în grup și condamnat la 18 ani de închisoare. După Revoluție a inventat Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut. MISA nu e recunoscută oficial de Federația Internațională de Yoga. Bivolaru a devenit celebru pentru spiralele de meditație la Costinești și Herculane, care costau 600 de mii de lei de persoană.
În 2004 procurorii l-au pus sub acuzare pentru corupere de minori, dar Bivolaru a reușit să fugă din România, deși avea interdicție de a părăsi țara. A ajuns în Suedia, unde a fost reținut, în 2005. Nu a fost extrădat, pentru că a susținut că-i persecutat, iar Curtea Supremă din Stockholm a decis că-n România n-ar putea avea parte de un proces corect și i-a acordat azil politic.