Știința din spatele zâmbetului. De ce e important să avem un zâmbet impecabil

Data:

Share post:

Te-ai întrebat vreodată de ce se pune atât de mult accent pe aspectul zâmbetului în societate? De ce s-au inventat atâtea metode moderne prin care oricine poate să aibă, practic, acces la un zâmbet perfect? Ei bine, datorită faptului că zâmbetele sunt universale. Ele depășesc limbajul și cultura, transmițând bucurie, fericire și uneori chiar ascunzând emoții profunde. Știința din spatele acestei expresii faciale aparent simplă este, de fapt, complexă. Există diverse studii psihologice care urmăresc să explice legătura dintre aspectul zâmbetului și ceea ce se ascunde în mintea noastră. De asemenea, s-a demonstrat că un zâmbet dezagreabil va influența percepția celor din jur și, de aceea, toți oamenii urmăresc să vadă la ceilalți un zâmbet perfect.

Paul Ekman – cercetător al zâmbetului

Unul dintre cercetătorii în domeniu este Paul Ekman, considerat pe scară largă unul dintre cei mai influenți psihologi ai secolului al XX-lea. Fascinația lui Ekman pentru emoții și expresiile faciale l-a condus către o carieră remarcabilă în înțelegerea psihicului uman.

Cercetarea revoluționară a lui Ekman privind emoțiile își are începuturile în călătoriile care l-au dus în colțurile îndepărtate ale lumii, unde a observat și a documentat expresiile faciale în populații diverse. Această cercetare revoluționară a dus la identificarea emoțiilor universale exprimate prin expresii faciale, punând sub semnul întrebării credința predominantă că emoțiile sunt dependente de cultură.

Zâmbetul Duchenne

Una dintre cele mai semnificative contribuții ale lui Ekman în domeniul psihologiei este identificarea zâmbetului Duchenne. Numele său vine de la neurologul francez Duchenne de Boulogne, și este un zâmbet autentic care implică contracția atât a mușchiului zigomatic mare, care ridică colțurile gurii, cât și a mușchiului orbicular care creează acele riduri din jurul ochilor cunoscute sub denumirea de „laba gâștei „. Zâmbetul Duchenne este adesea asociat cu fericirea autentică și reprezintă un punct central în munca lui Ekman.

Simpla acțiune a mușchilor zigomatici mari produce zâmbetul manifestat pentru a transmite emoții autentice, necontrolate, pozitive. Niciun alt mușchi din partea inferioară a feței nu are rol în realizarea acestui zâmbet  autentic. Pentru a-l diferenția de zâmbetul fals, trebuie să știm că zâmbetul pe care îl transmitem când simțim cu adevărat acele emoții pozitive durează mai mult și este mai intens. Toate experiențele emoționale pozitive – bucuria altei persoane, fericirea, plăcerea sub formă de stimulare tactilă, auditivă sau vizuală, amuzamentul, mulțumirea ș.a – sunt arătate prin zâmbetul autentic și diferă în funcție de timpul și intensitatea acțiunii.

De ce este important să zâmbim des și autentic

S-a stabilit, în urma studiilor, că zâmbetele dezagreabile sunt cele asimetrice, pe care nu-ți face plăcere să le observi și să le admiri. Există mai multe tipuri de zâmbete care nu transmit bucuria adevărată, fiind rezultatul diverselor situații și stări sufletești. Dincolo de fiecare denumire și încercare de definire a acestor tipuri de zâmbete, putem extrage importanța pe care un zâmbet frumos și transmis din toată inima o are în interacțiunile sociale. Cu cât evităm să zâmbim, părem stânjeniți, transmitem că nu suntem într-o dispoziție bună, compania celor din jur nu ne face plăcere și lista poate continua în sens negativ. Este adevărat, însă, că mulți oameni evită să zâmbească din cauza aspectului danturii – dinții nu sunt perfect aliniați și simetrici. Iar critica venită din partea societății este destul de dură în această privință. Cu toate acestea, nu trebuie să te simți descurajat de o astfel de situație, căci domeniul stomatologiei a evoluat foarte mult în ultimul timp. Dacă nu te încântă ideea de a apela la un aparat dentar clasic sau la celelalte tipuri care pot fi vizibile atunci când zâmbești, poți fii liniștit căci există tratamente ultra moderne care depășesc toate așteptărie în materie de aparate dentare.

Aparate dentare moderne

Aceste tipuri de aparate sunt speciale pentru că sunt invizivbile! Da, ai citit bine. Nimeni nu va observa că porți un aparat dentar, iar în tot acest timp te vei bucura de un tratament confortabil și dantura ta va fi perfect aliniată.

Aparatul Invisalign

Aparatul Invisalign folosește o serie de gutiere transparente, personalizate pentru fiecare pacient. Aceste gutiere sunt fabricate dintr-un material durabil, transparent și se potrivesc perfect pe dinții tăi. Planul de tratament presupune purtarea unui set de gutiere timp de aproximativ două săptămâni înainte de a trece la următorul set. De-a lungul timpului, aceste gutiere vă vor ajuta dinții să se poziționeze într-o poziție dreaptă, corectă. Avantajele acestui aparat sunt:

Transparența: Spre deosebire de aparatul dentar tradițional, gutierele Invisalign sunt practic invizibile. Aceasta înseamnă că vă puteți îndrepta dinții fără a atrage atenția celor din jur.

Confort: Gutierele Invisalign sunt netede și confortabil de purtat. Puteți scăpa definitive de  disconfortul și iritația asociate adesea cu aparatele dentare metalice.

 

Ușurința de a fi îndepărtate: Puteți îndepărta gutierele Invisalign în timp ce mâncați, permițându-vă să vă bucurați de toate alimentele preferate fără restricții.

Întreținere ușoară: Păstrarea gutierelor curate este foarte simplă. Pur și simplu clătiți-le sub apă călduță și sunt gata de a fi applicate din nou.

Invisalign este mai mult decât un simplu tratament dentar; este o cale către recăpătarea încrederii  în sine și a unui zâmbet mai strălucitor. Cu natura sa discretă și rezultatele eficiente, Invisalign este alegere preferată pentru cei care caută soluții ortodontice moderne.

Aparatul dentar invizibil Spark

Aparatul dentar invizibil Spark – este o inovație pe piața mondială și reprezintă unul dintre cele mai rapide și eficiente tratamente ortodontice, folosind tehnologia digitală, pentru ca tu să știi încă de la prima consultație cum va arăta dantura ta la finalul perioadei de tratament. Spark Clear Aligner este un mod elegant de îndreptare a dinților, fiind aproape invizibil și foarte confortabil.

Gutierele Spark sunt realizate dintr-un material patentat, numit TruGEN™, de ultimă generație, care s-a dovedit că asigură o mai bună menținere a forței constante aplicate pe dinți și oferă o aderență mult mai mare pe suprafața dinților. Totodată, TruGEN™ face ca aparatul Spark să fie mult mai confortabil și mai rezistent la pătare, în comparație cu celelalte tipuri de aparate dentare de tip gutieră.

Prin ce se deosebesc cele două tipuri de aparate?

În primul rând, atât aparatul dentar Invisalign, cât și Spark reprezintă variante de tratament ortodontic cu gutiere transparente detașabile. Deși la prima vedere acestea par a fi la fel, între cele două aparate dentare există câteva diferențe.

Un prim lucru care diferențiază aparatul dentar Spark de cel Invisalign îl reprezintă materialele din care acestea sunt fabricate. Ambele au la bază tehnologii patentate, astfel că Invisalign folosește SmartTrack, iar Spark utilizează TruGEN. Însă, studiile arată că materialul din care este fabricat aparatul Spark este mai confortabil și mai rezistent la pătare decât aparatul  Invisalign.

O altă diferență între cele două aparate dentare este legată de persoanele care au certificarea de a le monta. Invisalign poate fi montat atât de medici stomatologi, cât și de medici ortodonți care au o certificare obținută în urma unui curs. În cazul aparatului dentar Spark, acesta poate fi aplicat și monitorizat numai de către medici ortodonți, specializați în utilizarea acestor aparate dentare.

 

Concluzie

 

În concluzie, aspectul zâmbetului nu trebuie neglijat. Interacțiunile noastre sociale sunt bazate pe modul în care zâmbim și ceea ce transmitem. Știința din spatele zâmbetului se pare că nu a evoluat doar în domeniul psihologiei, prin explicarea emoțiilor care se află în spatele acestei expresii faciale. A evoluat și în domeniul stomatologiei, unde specialiștii descoperă cele mai moderne soluții de realizare a unui zâmbet perfect de care tu poți să te bucuri, fără ca cei din jur să remarce că ai un tratament ortodontic. Alege ceea ce ți se potrivește și zâmbește cât mai des în fiecare zi.

 

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...