SUA critică deciziile CCR și ale instanței supreme care au condus la închiderea a sute de dosare din cauza prescripției

Data:

Share post:

Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2023 privind traficul de persoane, în capitolul dedicat României, critică deciziile instanței supreme și a Curții Constituționale privind termenele de prescripție a dosarelor, decizii care au condus la închiderea a sute de dosare, inclusiv câteva zeci în care erau cercetați sau judecați traficanți de persoane acuzați de fapte foarte grave.

În perioada iunie 2018 – octombrie 2022, Curtea Constituțională a României și Înalta Curte de Casație și Justiție au emis mai multe hotărâri, modificând modul de calcul al prescripției. „Înainte de aceste hotărâri, dispozițiile legale permiteau o pauză în calcularea termenului de prescripție în anumite perioade ale procesului juridic, ceea ce a dus la mai mult timp pentru ca autoritățile să investigheze, să urmărească penal și să condamne inculpații. Cu toate acestea, instanțele au constatat că aceste prevederi sunt neconstituționale. În consecință, în octombrie 2022, instanțele au schimbat metoda de calculare a termenului de prescripție, ceea ce a dus la respingerea a zeci de cauze, inclusiv a cazurilor de trafic de persoane”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.  

Traficanți scăpați de deciziile ÎCCJ și CCR

Această schimbare a condus la clasarea cazurilor, inclusiv trafic de persoane, care au fost deja supuși unor investigații și procese de judecată îndelungate și a subminat eforturile de combatere a traficului de persoane. „De exemplu, în ianuarie 2023, instanțele au respins un caz care implica cinci membri ai crimei organizate într-un caz de trafic sexual cu copii care datează de 12 ani, implicând două fete instituționalizate de 14 și 15 ani.  Tot în ianuarie 2023, aceeași instanță a respins un dosar în care erau judecați opt traficanți cunoscuți care, în 2011 și 2012, au exploatat mai multe fete minore în România și Italia. La începutul lunii martie 2023, instanțele au închis cazul unui fost șef de poliție care a ajutat un grup de traficanți ignorând plângerile depuse de victimele traficului de copii. Surse din sistemul judiciar au menționat alte câteva cazuri în curs care vor fi în curând supuse termenului de prescripție și vor duce la achitări, inclusiv cazuri care implică funcționari complici”, se mai arată în documentul oficialilor americani.

Articole similare

Amendă de peste 800 de lei pentru o femeie care s-a filmat în timp ce conduce având în braţe copilul în vârstă de nouă...

O femeie din Maramureş s-a filmat în timp ce conduce o maşină avându-l în braţe pe copilul său...

Accident în Râmnicu Vâlcea, o persoană la spital. Trafic rutier dat peste cap

O tânără în vârstă de 27 de ani, din judeţul Sibiu, a ajuns la spital duminică, în urma...

Accident în Argeş, la Albota: Trei maşini implicate (FOTO)

Trei autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs pe drumul naţional DN 65, în localitatea Albota din...

În 2022, în România, erau înregistrate 7.120 de mame minore. Care este judeţul cu cele mai multe 

Peste 7.000 de mame minore erau înregistrate în România în 2022, cele mai multe, peste 400, fiind în...