Teleorman – cel mai „bătrân” judeţ din ţară

Data:

Share post:

Institutul Naţional de Statistică a furnizat o serie de date cu privire la vârsta medie a locuitorilor din judeţele României. Potrivit acestora cel mai „tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este de 39 de ani, iar cel mai „bătrân” este Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 47 de ani.

În judeţul Olt vârsta medie a locuitorilor este de 44,7 ani.

Din punct de vedere al ponderii cetăţenilor care au peste 65+ ani în totalul populație, cel mai „tânăr” judeţ este Ilfovul, unde seniorii reprezintă 13% din populație. Cel mai bătrân rămâne tot Teleorman, unde peste un sfert dintre locuitori au peste 65 de ani. În judeţul Olt 21,65 % dintre locuitori au peste 56 de ani.

În Europa, Italia este țara cea mai îmbătrânită, seniorii reprezentând puțin peste 23% din totalul populației. Comparativ, Teleormanul are peste 25% seniori.

Toate județele îmbătrânesc, fără excepție: atât cele cu un PIB/capita ridicat cât și cele mai sărace. Asistăm de asemenea la un fenomen interesant: deși intuiția îți spune că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe iar zonele sărace au o natalitate mai mare și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție.

Județele în care un locuitor din 5 are peste 65 de ani sunt: Teleorman (vârsta medie e de 46,5 ani, pondere seniori 25,88%) , Vâlcea (45,5 ani, pondere seniori 22,3%), Brăila (45,1 ani, cu 23,1% seniori), Hunedoara (45 ani, pondere seniori 22,65%), Olt (44,7 ani vârsta medie și o pondere a seniorilor de 21,65%), Caras-Severin (44,4 ani și ponderea seniorilor de aproape 23%).

Cele mai tinere județe Iași, Ilfov și Suceava, cu vârsta medie a locuitorilor de sub 40 de ani.

Decizii politice influenţate de vârsta populaţiei

De asemenea, îmbătrânirea populației împinge autoritățile locale, ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale, să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. Într-un județ foarte îmbătrânit cum e Teleormanul de pildă, nu poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionară) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Iar de când vârsta a devenit un criteriu al opțiunilor politice (se știe că în majoritate, seniorii preferă soluții de stânga iar tinerii pe cele de dreapta), această divergență demografică devine esențială în alegerile care se apropie, potrivit HotNews.

Articole similare

Percheziţii într-un dosar de evaziune şi contrabandă: Bijuterii şi importante sume de bani, găsite de poliţişti la locuinţa unei tinere din Slatina

Două percheziţii au fost desfăşurate, în această dimineaţă, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Olt,...

Se lucrează pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti. Imagini de pe şantier (FOTO)

Se lucrează intens pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, transmit reprezentanţii Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova. Potrivit sursei...

Primarul fugar Cherecheş s-ar fi refugiat pe o insulă din Italia alături de mama şi soţia sa

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a...

Subprefectul de Olt reclamă că a răcit la plămâni pentru că prefectul n-a reparat centrala termică. Angajaţii prefecturii, nevoiţi să muncească în frig

Subprefectul de Olt Ana Maria Ciauşu reclamă, pe contul său de Facebook, că a răcit la plămâni deoarece...