Topul ţărilor din Europa în privinţa costului mediu orar al forței de muncă. Unde se clasează România

Data:

Share post:

Datele furnizate de Eurostat arată discrepanţe uriaşe în privinţa costului mediu orar al forței de muncă atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană în ansamblu, în 2022. Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă din UE sunt înregistrate în Bulgaria (8,2 euro) și România (9,5 euro).

Potrivit sursei citate, costul mediu orar al forței de muncă, în 2022, a fost de 34,5 euro în zona euro și 30,5 euro în UE, față de 32,8 euro și, respectiv, 29 de euro în 2021.

Cele mai mari costuri orare cu forța de muncă din UE sunt înregistrate în Luxemburg (50,7 euro), Danemarca (46,8 euro) și Belgia (43,5 euro).

În industrie, costul orar mediu cu forța de muncă a fost de 30,7 euro în UE și 36,6 euro în zona euro; în construcții, costul a fost de 27,3 euro și, respectiv, 30,8 euro; în servicii, costul orar cu forța de muncă a fost de 30,2 euro în UE și 33,3 euro în zona euro, iar în economia preponderent non-business (excluzând administrația publică) costul a fost de 31,3 euro și, respectiv, 34,8 euro.

Cele două componente principale ale costurilor cu forța de muncă sunt salariile și costurile nesalariale (de exemplu, contribuțiile angajatorilor la asigurările sociale). Ponderea costurilor nesalariale în costurile totale cu forța de muncă pentru economie în ansamblu a fost de 24,8% în UE și, respectiv, 25,5% în zona euro. Cele mai mici ponderi ale costurilor nesalariale au fost înregistrate în Lituania (5,4%) și România (5,3%), iar cele mai mari în Franța (32,0%), Suedia (31,9%) și Italia (27,8%).

Cea mai mare creştere în privinţa costurilor a fost în Bulgaria

În 2022, comparativ cu 2021, costurile orare cu forța de muncă la nivelul întregii economii, exprimate în euro, au crescut cu 5,0% în UE și cu 4,7% în zona euro. În zona euro, costurile orare cu forța de muncă au crescut în toate statele membre. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Lituania (+13,3%), Irlanda (+9,3%) și Estonia (+9,1%).

Pentru țările UE din afara zonei euro, costurile orare cu forța de muncă exprimate în moneda națională au crescut în 2022 în toate țările, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Bulgaria (+15,3%), Ungaria (+13,9%), România (+12,2%) și Polonia (+11,7%). La polul opus, cea mai mică creștere a fost înregistrată în Danemarca (+2,3%).

Impactul măsurilor de sprijin din timpul pandemiei

În 2022, majoritatea țărilor UE au eliminat treptat schemele de sprijin introduse în 2020 și extinse în 2021 pentru a atenua impactul pandemiei asupra companiilor și lucrătorilor. Ele au constat în principal în reglementări de muncă pe termen scurt și disponibilizări temporare compensate integral sau parțial de guverne.

Schemele au fost în general înregistrate ca subvenții (sau scutiri de impozite), cu minus în ceea ce priveşte componenta non-salarială a costurilor cu forța de muncă, subliniază Eurostat. Prin urmare, eliminarea treptată a programelor de sprijin legate de COVID contribuie în sens pozitiv la creșterea costurilor orare cu forța de muncă, conchide agenţia europeană.

Articole similare

Dragoş Andreescu, tânărul pasionat de istorie care organizează tururi ghidate prin clădirile vechi din Craiova şi Oltenia

Dragoş Andreescu este un tânăr care, după mai bine de un deceniu în care a luat la pas...

Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României, detectată de Sistemul de supraveghere radar

Sistemul de supraveghere radar a semnalat, noaptea trecută, o potențială intrare neautorizată în spațiul aerian național, confirmă Ministerul...

Dana Roba a chemat ambulanţa de urgenţă! Cu ce probleme se confruntă după ce a suferit mai multe operaţii complicate

Dana Roba l-a confruntat în sala de judecată pe Daniel Balaciu, cel care a agresat-o fizic, dar a...

Cafeaua de după-amiază. Consecințele unui obicei foarte des întâlnit

Cafeaua de după-amiază este un obicei foarte des întâlnit, în rândul persoanelor active. Cei care aumult de...