Tupeu de lider de sindicat care cere salariu mărit: În domeniul privat, angajații primesc bani la negru (VIDEO)

Data:

Share post:

Un sindicalist spune că sunt salarii mai mari la stat pentru că la privat angajaţii sunt plătiţi la negru, din buzunarul patronului.

Pe scările AJPIS Alba (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba) mai mulți angajați au ieșit vineri, 17 noiembrie să protesteze, timp de o oră, înainte de masa de prânz.

Motivul protestului: ”inechitățile din sistem”. Mai pe scurt, diferențele mari la salarii, între instituții.

În timp ce angajații se poziționau pe scări pentru a sta în mână cu hârtii pe care erau scrise nemulțumirile lor, liderul de sindicat, Constantin Sura, orchestra de jos modul în care se va desfășura protestul.

Cu un semn gesticulat din mână de ”gata vorba”, Sura face semn angajaților să tacă. Apoi începe să vorbească cu reporterul alba24.ro despre nemulțumirile angajaților.

Principala nemulțumire ține de salarizare. Spre exemplu, un inspector superior de la JPIS Alba are un salariu brut de 7.026 de lei, la care se mai adaugă o majorare CFP de 704 lei, plus un spor de condiții vătămătoare de 876 de lei și o indemnizație de hrană de 346 de lei.

În total, puțin peste 9.000 de lei, ceea ce se traduce într-un salariu net de aproximativ 5.200 de lei. Dacă nu are spor de CFP, venitul net coboară sub 5.000 de lei. Vezi aici grila de salarizare de la AJPIS Alba. Un consilier principal poate ajunge să câștige în mână aproximativ 4.400 de lei.

Ei câștigă astfel mai puțin decât alți angajați din sistemul bugetar, dar sensibil mai bine decât mulți dintre angajații din mediul privat. De menționat că nu toți angajații beneficiază de pachetul complet de sporuri.

Liderul de sindicat: La privat angajații primesc bani la negru

La un moment dat reporterul alba24.ro îi întreabă pe angajații strânși pe scările instituției cum văd inechitățile dintre angajații la stat și cei la privat.

Mai pe scurt diferența mare dintre un salariu al unui angajat la stat, 4.400 de lei în mână, versus un salariu de privat de 2.400, 2.800 de lei, chiar și cu studii superioare.

Angajații nu apucă să răspundă, dar liderul de sindicat, Constantin Sura da un răspuns:

”Vă spun eu! Hai să vă lămuresc eu care e treaba, ca să știe toată lumea. Cei din sistemul privat îi angajează la minimul pe economie și le dă diferența din buzunar, la negru.

Noi nu avem aici salarii la negru. La noi toate sunt la vedere”, a explicat Sura în timp ce gesticula cu o mapă în mână.

continuarea, pe alba24.ro

Articole similare

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...

Bărbat arest după ce ar fi violat-o pe fiica de 13 ani a concubinei sale

Un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Sălaj a fost arestat preventiv pentru că ar fi...

Accident cumplit. Un motociclist a murit după ce s-a izbit într-o cisternă

Tragedie pe şosea. Un motociclist, în vârstă de 35 de ani a murit, astăzi, în judeţul Satu Mare, după...