Un șofer român de TIR a terminat Facultatea de Drept, apoi și-a dat în judecată angajatorul din Belgia și are de primit de la el 200.000 de euro.
Bărbatul a lucrat, timp de patru ani, la firma belgiană H.Essers, din Genk, un gigant în domeniul transportului și logisticii. Tribunalul de muncă din Anvers a decis joi că angajatorul va trebui să îi plătească despăgubiri românului.
Ani întregi, bărbatul a primit un salariu minim românesc de 200 de euro, în timp ce lucra efectiv pentru H.Essers în Belgia. Potrivit instanței, șoferul are dreptul la un salariu minim conform standardelor belgiene.
Român avansat în funcţie
În aprilie 2011, Ştefan Popescu este angajat şi trimis imediat în Belgia, unde a trebuit să facă un stagiu neplătit de două săptămâni. Apoi devine șofer și conduce camionul mai ales noaptea, între Belgia și Germania.
Oficial, primește 200 de euro pe lună pentru asta, salariul minim în România, la acea vreme. „În practică, am primit și o indemnizație zilnică de cheltuieli de 40 de euro”, spune bărbatul: „Asta a acoperit costurile noastre pe traseu. Pentru o masă sau un duș, de exemplu”.
Studiază dreptul în timp ce întreținea o familie cu cinci copii
Angajat în Belgia, românul începe să studieze și dreptul, în timp ce întreținea o familie cu cinci copii. „La H.Essers toată lumea știa că studiez dreptul, pe lângă îndatoririle mele, și mi-au promis un contract de muncă belgian de îndată ce absolveam. Ar fi fost un mare pas înainte pentru mine. Am crezut și am avut încredere în ei”, a spus Popescu. Dar, când absolvă, contractul belgian nu vine.
Apar discuțiile la locul de muncă și în cele din urmă este transferat la H.Essers din România. Când unul dintre colegii săi de camion iese la pensie și are dreptul la o pensie lunară de doar 180 de euro, lui Popescu i se declanșează alarma.
„Atunci mi-am dat seama că, la fel ca el, am lucrat în Belgia în tot acest timp, dar nu am acumulat niciun drept social acolo. Ar trebui să mă mulțumesc cu o pensie de mai puțin de 200 de euro, mai târziu”, își amintește Ștefan care a fost motivul pentru care a decis să meargă în instanță pentru a-și revendica drepturile.
Românul şi-a dat şefii belgieni în judecată
Popescu a mers la tribunalul de muncă din Belgia. Care pronunță împotriva românului, iar șoferul face apel și acum i s-a dat dreptate. Tribunalul Muncii din Anvers afirmă, printre altele, că angajarea a avut loc într-adevăr la H.Essers din Belgia și că Popescu are, prin urmare, dreptul să primească restanțe la nivelul salariului minim din Belgia, plus drepturile sociale asociate.
„Clientul meu este singurul care a avut curajul să se judece timp de șapte ani, în timp ce întreține o familie, ca șofer de TIR. Aceasta este cu adevărat o poveste precum David împotriva lui Goliat, care ar putea crea un precedent pentru oricine din industria transporturilor care se află într-o situație similară. H.Essers îi datorează clientului meu mai mult de 200.000 de euro și sunt mulți alții ca el”, a spus avocatul românului.
Ce spun reprezentanţii firmei
Firma spune că acest proces este vechi de peste un deceniu și că, între timp, există un cadru complet legal nou pentru sectorul transporturilor din UE, inclusiv Pachetul de mobilitate, care a intrat pe deplin în vigoare din februarie 2022: „Nu am așteptat acest lucru și am anticipat reglementări mai stricte mult mai devreme”.
Procesul, mai spune transportatorul belgian, se referă la un caz izolat din miile de angajați care lucrează (sau au lucrat) pentru firmă. „Un element important în discuție este că domnul Popescu a avut un fel de funcție de intermediar între șoferii belgieni și români, deci cazul nu este deloc reprezentativ pentru alți șoferi”, potrivit Libertatea.