5 motive pentru a achiziționa o pompă de căldură aer apă

Data:

Share post:

Te gândești la metode alternative de încălzire a locuinței tale și iei în considerare achiziționarea unei pompe de căldură aer apă?

Hai să vedem împreună care sunt cele mai importante beneficii de care te-ai putea bucura în cazul în care te hotărăști să îți cumperi una.

Ce este o pompă de căldură aer apă?

Pompa de căldură aer apă este un mecanism reversibil care te ajută atât să încălzești, cât și să răcești un anumit spațiu.

Cum funcționează?

Aceasta captează căldura existentă în mediul înconjurător cu ajutorul unui mecanism asemănător unui apart de aer condiționat, o aduce la o temperatură mai mare și o eliberează în încăpere. Aceasta poate fi utilizată și pentru a încălzi apa menajeră. De asemenea, pentru încălzirea apei, poți folosi și o pompă de recirculare.

Câte tipuri de pompe de căldură există?

Momentan sunt disponibile pe piață două tipuri de pompe de căldură.

 1. Pompa de căldură aer apă

Așa cum menționm anterior, pompele de căldură aer apă funcționează prin extragerea căldurii din mediul extern și transferul ei în apă, apoi prin ridicarea temperaturii.

 1. Pompa de căldura aer aer

Un alt tip de pompă de căldură este cea aer aer. Aceasta captează aerul din mediul extern și încălzește sau răcește locuința.

De ce ai investi într-un astfel de mecanism?

Ca orice alt produs, popma de căldură aer apă prezintă atât o serie de beneficii, dar și câteva dezavantaje.

Vom explora, inițial, avantajele.

 1. Costuri reduse

Unul dintre cele mai mari avantaje este acela al costurilor. Dacă te afli în situația de a deține un mijloc de încălzire vechi, care consumă mult, poți lua în calcul montarea unei pompe de căldură aer apă. Aceasta este un mijloc de încălzire extrem de eficient și care, pe termen lung, te va ajuta să economisești bani.

Experții sunt de părere că pompele de căldură aer apă, chiar dacă funționează pe baza curentului electric, pot fi cu până la 300% mai eficiente decât centralele care funcționează pe baza gazului. De ce? Motivul este extrem de simplu. Acestea consumă mai puțină energie electrică decât cea pe care o produc.

 1. Rezistență în timp

Un alt beneficiu al pompelor de căldură aer apă este că sunt extrem de durabile. Dacă o centrală care funcționează pe gaz te ține aproximativ zece ani, ei bine, pompele de călură aer apă pot avea o durată de viață de până la 20 de ani, în funcție de modul în care o întreții.

 1. Compatibilitate cu alte sisteme

Și în materie de compatibilitate cu alte sisteme de energie avem un plus: pompele de căldură aer apă se pot utiliza împreună cu panourile solare, încălzirea în pardoseală, dar și cu ventiloconvectoarele.

 1. Ciclu reversibil

Așa cum pomeneam anterior, pompa de căldură aer apă are ciclu reversibil și poate executa și procesul de răcire, asemenea unui aparat de aer condiționat. Atenție, însă, la faptul că vei avea nevoie de câteva adaptări suplimentare, așa că dacă te afli în situația de a-ți dori asta, va fi nevoie să faci o documentare suplimentară.

 1. Mai puține emisii de carbon

Pentru că este mai eficientă decât alte sisteme de încălzire sau de răcire și consumă mai puțină energie electrică, va emite mai puțin carbon, așa că dacă te interesează sănătatea mediului înconjurător, optează pentru o pompă de căldură aer apă.

Care sunt dezavantajele unui pompe de căldură aer apă?

Deși sistemul este unul eficient, are și câteva dezavantaje, pe care le trecem în revistă în rândurile următoare.

Acestea sunt:

 • Un preț mai ridicat, comparativ cu al centralelor termice care funcționează pe bază de gaz, însă dacă iei în calcul faptul că durează mai mult, acesta nu mai pare a fi un dezavantaj
 • Sistemul poate fi zgomotos dacă îl montezi afară și stai în apropierea lui
 • Este destul de voluminoasă, adica mai mare decât un aparat de aer condiționat
 • Pentru a fi eficientă, este necesar să ai o izolare bună a casei tale

Alegerea e la tine!

Articole similare

Maşină condusă de un bărbat din Vitomireşti, implicată într-un accident în Vâlcea. Patru persoane rănite

Patru persoane au fost rănite, sâmbătă, după ce un autoturism condus de un bărbat din Vitomireşti, judeţul Olt,...

Mircea Geoană huiduit pe scenă, la Ziua comunei Coloneşti din judeţul Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit la Coloneşti, în judeţul Olt, unde a participat la...

Bărbat muşcat de urs, într-o comună din Argeş

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a fost muşcat de un urs, vineri seară, în comuna...

Incident grav în Slatina: O tânără de 20 de ani amenințată cu cuțitul, agresorul în arest preventiv (VIDEO)

O tânără în vârstă de 20 de ani din Curtişoara a fost ameninţată cu cuţitul într-un bloc din...