Nelu Iordache a scăpat de condamnarea de peste 12 ani, în dosarul delapidării companiei Blue Air

Data:

Share post:

Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, anulând o pedeapsă de 12 ani și 6 luni închisoare primită de acesta la instanța de fond în dosarul delapidării companiei Blue Air.

Judecătorii susțin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curții Constituționale adoptată în mai 2022. Astfel, pe 26 mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

CITEŞTE ŞI:  La ce sumă se ridică cheltuielile de anul trecut ale Poliției Locale Craiova

CCR a stabilit că, între 25 iunie 2018 și 30 mai 2022, nu a existat o legislație în vigoare care să permită întreruperea prescrierii faptelor în cazul dosarelor penale.

De această reglementare vor beneficia mii de inculpați. Printre cei care au scăpat deja de condamnări se află Dorin Cocoș, Mihai Chirica sau foști șefi din ANRP, iar alții au ieșit din închisoare: Adrian Mititelu și Bogdan Olteanu.

În dosarul Blue Air, magistrații au decis încetarea procesului penal și în cazul lui Ali Imad, administrator de firme, care avea o condamnare de 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală.

Pe de altă parte, judecătorii au admis, în parte, acțiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, și i-au obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad și compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligațiile accesorii.

Decizia instanței este definitivă.

Articole similare

Mircea Geoană, despre cursa pentru președinție: Posibila mea candidatură creează o emoție

Mircea Geoană nu exclude varianta candidaturii la președenție. Secretarul general adjunct al NATO susține că va lua decizia...

Gafe politice de Paște: Candidatul PNL la o primărie din Olt confundă Nașterea Domnului cu Învierea într-un mesaj video

Candidatul PNL la Primăria Valea Mare, Dan Gheorghe, a vorbit despre „Nașterea Domnului” în mesajul său transmis în...

Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim cu avionul

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai, de părintele arhimandrit...

Data alegerilor prezidențiale, modificată din nou. Motivul pentru care PSD și PNL ar urma să ia această decizie

Data alegerilor prezidențiale ar urma să fie schimbată din nou. De data aceasta, coaliția PNL-PSD ar urma să...