A apărut prima corcitură între lup și câine în Carpați. O încrucișare ce poate fi fatală lupilor

Data:

Share post:

A apărut prima corcitură între lup și câine în Carpați. Este o încrucișare care poate fi fatală lupilor, avertizează cercetătorii care au monitorizat o zonă de 140 km pătrați timp de mai mulți ani.

O cercetare semnată de Fundația Carpathia trage un semnal de alarmă după ce s-a descoperit prima corcitură câine-lup. Cercetătorii spun că această împerechere amenință cu dispariția lupilor.

Cercetarea care s-a întins pe mai mulți ani, s-a desfășurat pe baza probelor ADN și sub supravegherea camerelor video.

În Carpați trăiesc, azi, 3.000 de lupi, numărul variind destul de mult.

Zona de studiu a fost localizată în Carpații Meridionali, și s-a suprapus cu partea estică a Munților Făgăraș, cu Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota. E vorba de 140 de km pătrați.

A apărut prima corcitură între lup și câine în Carpați

Cercetătorii spun că au putut identifica un animal născut din împerecherea lupului cu câinele.

„În timp ce am colectat probele de lup, am colectat și probe de referință de la câinii din sate. Stăpânii câinilor
ne-au ajutat cu recoltarea probelor de salivă. Pe baza acestor probe am comparat puritatea genetică a canidelor sălbatice în raport cu cele domestice.

Am putut identifica astfel indivizii din populația de canide sălbatice care au structură genetică de hibrid și sunt
acceptate ca parte a unei haite de lupi”, spune studiul.

Cercetătorii avertizează că încrucișarea dintre lup și câine poate duce la dispariția lupilor.

„Hibridizarea între lupi și câini este o amenințare reală asupra populației de lupi la nivelul Europei, în special în țările cu peisaje puternic modificate antropic și cu populații de lupi izolate. Hibridizarea poate degrada variabilitatea genetică a lupilor până la extincția locală a populațiilor afectate.

Au mai fost exemple

Astfel de declinuri s-au întâmplat spre exemplu în sudul Spaniei, unde o populație de lupi a fost atât de izolată și afectată de hibridizare în ultimele decenii, încât a dispărut.

Puține date concrete există cu privire la magnitudinea hibridizării lup-câine în România, deși personalul de teren a semnalat observații directe ale unor animale cu caracteristici morfologice atât de lup, cât și de câine.

În această zonă am înregistrat în jur de 100 de detecții foto ale lupilor. Tot aici am înregistrat 27 de detecții foto ale câinilor hoinari în habitatul forestier.

Pe 21 decembrie 2019, una dintre camere a confirmat rezultatele genetice, detectând o haită formată din doi lupi și un câine.

Am confirmat prezența unui hibrid lup-câine, din cunoștințele noastre, prima confirmare genetică a unui hibrid lup-câine în Carpații României”, arată studiul.

Concluziile studiului:

Densitatea estimată de noi la 2.35 lupi/100 km2 este mai mică decât densitatea din Parcul Național Yellowstone din SUA (5 – 9.8 lupi/100 km2), mai mică decât densitatea din nordul Munților Apenini din Italia, unde habitatele sunt mai fragmentate (4.7 lupi/100 km2).

Articole similare

Începe sezonul estival la Plaja Olt. Care sunt tarifele

Începând de mâine se dă startul sezonului estival la Plaja Olt. Programul de funcționare va fi de luni...

A fost deschis un spațiu pentru colectarea deșeurilor de medicamente, la Spitalul Județean Slatina

Deșeurile de medicamente rezultate de la populație pot fi predate în locația special amenajată din incinta Spitalului Județean...

Bărbat mort la locul de muncă. A fost lovit de un TIR

Un bărbat de 52 de ani a murit, astăzi, după ce a fost acroşat de un TIR în...

TEST ONLINE | La ce riscuri vă expuneţi în funcţie de cât alcool consumaţi

Institutul Naţional de Statistică organizează în această perioadă Săptămâna Naţională a Testării AUDIT. Astfel, în intervalul 17-23 iunie,...