A apărut un nou tip de fraudă online. Cum vă puteţi proteja

Data:

Share post:

Victimele sunt convinse să instaleze pe computer sau telefon programe care permit controlul de la distanţă şi care dau acces atacatorilor la datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking ale victimelor.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de fraudă online, folosită de persoane care se prezintă drept specialişti din cadrul unor platforme sau companii de investiţii care ajută oamenii să crească, în timp scurt, valoarea sumelor investite.

Noul tip de fraudă online are ca punct de plecare promisiunea falsă de a obţine câştiguri din investiţii financiare.

„Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (reţele de socializare, reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanţii unor companii de investiţii/platforme de investiţii şi pot «înmulţi» sumele de bani în timp scurt! Prin aşa numitele «oferte de nerefuzat» sau «câştiguri de nerefuzat», fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le creşte credibilitatea”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Poliţia Braşov.

Astfel, atacatorii pretind că sunt fie experţi în investiţii, fie reprezentanţi ai unei firme cu notorietate şi că deţin autorizaţii legale de funcţionare şi care promit câştiguri foarte mari. În realitate, scopul este de a convinge interlocutorul să facă plăţi cu cardul sau viramente în scopul de a investi, de cele mai multe ori solicitările iniţiale fiind pentru sume mici, în scop de test.

Cum vă puteţi proteja

„Conving victima să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicaţii de control la distanţă (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că o îndrumă să efectueze tranzacţia mai facil şi că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei! FALS! Scopul lor este de a cunoaşte datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze şi să sustragă sumele de bani existente!”, mai transmis poliţiştii.

Aceştia recomandă internauţilor să ignore e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe reţelele de socializare prin care sunt garantate câştiguri uşoare, să nu transmită datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul reţelelor online şi să nu instaleze aplicaţii care oferă acces la distanţă, la cererea unor persoane necunoscute.

Articole similare

Rezidențiat în Cardiologie, la Slatina: soluția locală pentru criza națională de medici

Pentru ca Spitalul Județean de Urgență Slatina să aibă o Secție de Cardiologie complet funcțională, conducerea unității medicale...

BEC taie elanul partidelor fără candidat: Fără materiale electorale în campania prezidențială

BEC taie elanul partidelor fără candidat: Fără materiale electorale în campania prezidențială. Susținerea publică a unui candidat este...

Marius Oprescu, despre Mario De Mezzo: A rămas cu un instinct de ONG-ist, crescut pe banii lui Soroș

Preşedintele CJ Olt Marius Oprescu i-a dat o replică tăioasă primarului Slatinei pe care, din nou, l-a trimis...

Anchetă penală la Spitalul Județean Craiova: o fetiță de trei luni a murit, tatăl acuză erori medicale

Un dosar a fost deschis de poliţiştii din Dolj după ce o fetiţă în vârstă de trei luni...