Abuzul în serviciu fără prag valoric și interceptările SRI din dosarele penale ajung la CCR

Data:

Share post:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa legilor de modificare a Codului Penal și Codului de procedură penală. Acestea au fost aprobate miercurea trecută de Parlament, în forma propusă de Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, după o ședință controversată a Comisiei Juridice conduse de PSD. 

Curtea Supremă reclamă că nu sunt respectate deciziile Curții Constituționale în cazul reglementărilor privind abuzul în serviciu și neglijența în serviciu. Judecătorii CCR au decis că este obligatoriu stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu. În proiectul de cod penal adoptat cu scandal în parlament la propunerea lui Cătălin Predoiu, pragul valoric nu există.

De asemenea, magistrații înaltei Curți reclamă prevederea din codul de procedură penală care reintroduce SRI în procesele penale. Mai exact în Parlament s-a decis că interceptările SRI pot fi folosite ca probe. Asta în condițiile în care în mai multe decizii CCR a decis că acest lucru nu se poate întâmpla.

Totodată, ICCJ reclamă prevederea privind accesul avocaților apărării la probele care constituie informații clasificate.

Potrivit proiectului, „dacă aceștia nu dețin autorizația de acces prevăzută de lege, iar părțile sau, după caz, persoana vătămată nu-și desemnează un alt apărător care deține autorizația prevăzută de lege, judecătorul de cameră preliminară ia măsuri pentru desemnarea unor avocați din oficiu care dețin această autorizație”.

Prag eliminat pentru abuzul în serviciu

Camera Deputaților a adoptat, pe 5 aprilie, proiectele de lege care vor modifica din nou Codurile Penale, în calitate de for decizional, în forma în care practic proiectul a venit de la Ministerul Justiției. Prin votul dat în Parlament nu s-a institut un prag la abuzul în serviciu, deși Curtea Constituțională solicita acest lucru.

De asemenea, SRI revine în anchetarea dosarelor penale, mai exact pot fi folosite ca probe interceptările SRI făcute pe mandate de siguranță națională și în cazul dosarelor de corupție. Opoziția a anunțat și ea că cele două proiecte de lege adoptate vor fi contestate la Curtea Constituțională.

Anterior de plen, Comisia Juridică din Camera Deputaților, la propunerea PSD, PNL și UDMR, a adoptat varianta Codurilor propusă de Ministerul Justiției și a renunțat la toate amendamentele adoptate de Senat. Într-o ședință cu scandal, deputații PSD, PNL și UDMR au propus modificări prin care eliminau interceptările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională ca probe în cazul infracțiunilor de corupție.

La scurtă vreme după adoptarea amendamentului, liderii Comisiei Juridice au fost sunați de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și au fost anunțați că trebuie să renunțe la toate modificările. În final a fost eliminat și pragul pentru abuzul în serviciu care pornea de la 250.000 de lei, varianta propusă de Senat.

Articole similare

Accident în apropiere de Slatina. Două persoane la spital (VIDEO)

Două persoane au ajuns la spital, vineri după-amiază, în urma unui accident rutier produs pe drumul judeţean DJ...

Miliardarul rus care deține ALRO Slatina a renunţat la o mare afacere imobiliară

Miliardarul rus Vitaliy Machitski a ieșit din dezvoltatorul imobiliar RRG Real Estate Group, cedându-și participația către familia Iakovlev,...

Incident dramatic în Olt: Un bărbat și-a incendiat casa și a încercat să arunce totul în aer, polițiștii au prevenit tragedia

Un bărbat din Movileni și-a incendiat casa după o ceartă cu soția și a încercat să arunce totul...

Radu Banciu, amintiri din Epoca de Aur cu FC Olt Scorniceşti: De la începutul meciului a fost o tensiune numai anti-Ceauşescu!

Jurnalistul Radu Banciu, originar din Târgu Mureş, a rememorat un moment din Epoca de Aur, când la un...