PSD şi PNL fac planul pentru alegeri. Se discută despre împărţirea funcţiilor şi comasarea scrutinelor

Data:

Share post:

PNL şi PSD poartă negocieri pentru unificarea datei alegerilor, dar şi pentru o împărțire a funcțiilor de președinte, premier și cea de primar al Capitalei.

Potrivit unor surse din coaliţie citatea de Libertatea, liberalii și social-democrații recunosc că „nu mai au mult timp la dispoziție”, deoarece decizia trebuie luată până la sfârșitul sesiunii legislative din iunie, iar „în toamnă ar fi prea târziu”. Liderii PSD și PNL anticipează că eventuala comasare a alegerilor va fi contestată la Curtea Constituțională, dar și la Comisia de la Veneția.

Pentru a se asigura că există timp, decizia ar trebui luată până la finalul lunii iunie, iar până în toamnă ar putea veni răspunsul la contestații. Neoficial, liderii celor două partide au discutat și cu judecătorii CCR pentru varianta comasării alegerilor.

Potrivit sursei citate marea Coaliție ar avea ca justificare „nevoia de stabilitate în regiune din cauza războiului și eliminarea factorilor extremiști”, adaugă sursele citate.

Scenariul comasării alegerilor este insistent împins de PNL, care, prin vocea lui Nicolae Ciucă, Nicolae Bode și Alina Gorghiu, au avansat tema în spațiul public. Liberalii au lucrat deja la un material juridic. Speră să îi convingă pe social-democrați că nu există probleme de constituționalitate dacă alegerile sunt comasate. „Există și varianta organizării alegerilor în două zile consecutive. Prin asta nu vor apărea probleme de organizare, aglomerație și oamenii nu se vor încurca în buletine de vot”, au dezvăluit surse din conducerea PNL pentru Libertatea.

PNL pune pe masa negocierilor cu PSD trei variante de comasare: locale cu parlamentare, parlamentare cu prezidențiale turul 1 sau parlamentare cu prezidențiale turul 2.

O variantă luată în calcul în Kiseleff nr. 10 o reprezintă comasarea alegerilor locale cu prezidențialele, pentru ca aleșii locali ai PSD „să tragă” în campania pentru prima funcție în stat. Decizie trebuie luată însă în coaliție.

Acord pentru funcţiile importante

Liderii social-democrați recunosc că se negociază un pachet mai complex, care să conțină candidatură comună la prezidențiale, cu tandem de premier, dar și o împărțire a funcțiilor în teritoriu.

„Varianta cu liste comune este cea mai greu de realizat și obținut, va fi multă tensiune în teritoriu. De aceea, dacă se face în iunie 2023, există termen pentru a fi explicată și electoratului, dar și activului de partid. Nu vă gândiți că în partide lumea e fericită cu PNL-PSD pe liste comune. Dar negocierea începe de sus. Dacă Ciucă și Ciolacu se înțeleg cum vor împărți funcția de președinte și premier după 2024, totul continuă apoi spre jos. Negocierea începe de sus în jos, nu de la listele comune”, a subliniat un vicepreședinte PSD.

Marcel Ciolacu a avansat ideea unui candidat comun la prezidențiale cu PNL, dar prim-vicepreședinții PNL au respins ideea ca partidul să nu aibă un candidat pentru Palatul Cotroceni. Surse din partid dezvăluie că la începutul anului s-a luat în calcul și varianta renunțării la rotativă, dacă se ajunge la un acord în coaliție cu ce se va întâmpla după 2024. Până în acest moment, rotativa a rămas valabilă, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu afirmând că ea se va produce în mai sau iunie.

Liste comune pentru eliminarea primarilor USR

Vor să evacueze primarii USR. Ce se întâmplă cu Firea? O altă miză a unor liste comune PSD-PNL este eliminarea tuturor primarilor USR din marile orașe și nu numai. Votul de la alegerile locale este într-un singur tur.

„Primăria Capitalei, sectorul 1, sectorul 2, Timișoara, Alba Iulia, Brașov, Bacău sunt acum ale USR. Candidații comuni de la PSD-PNL, într-un singur tur, câștigă fără probleme. Trebuie doar să fie negocierea politică, iar aici rămâne dilema cu ce se întâmplă la Primăria Capitalei. Firea nu este dorită de PNL pentru Capitală, poate va trebui să facă un pas în spate să lase un candidat comun”, a subliniat un membru al conducerii PSD pentru Libertatea.

Marcel Ciolacu a susținut, în toate declarațiile făcute, că Gabriela Firea este candidatul pentru Primăria Capitalei. Liderul PSD nu a precizat ce s-ar întâmpla în cazul unui candidat comun sprijinit împreună cu PNL. UDMR nu este de acord cu varianta comasării alegerilor. Kelemen Hunor le-a spus colegilor de partid că există decizii ale Curții Constituționale, iar eventuala comasare a alegerilor nu ar avantaja Uniunea, chiar dacă ea are pentru parlamentari prag alternativ, nu cel de 5%, potrivit Libertatea.

Articole similare

Un tânăr din Olt, prins în flagrant de DIICOT Craiova în timp ce vindea cocaină (FOTO&VIDEO)

Un tânăr în vârstă de 26 de ani, din comuna olteană Urzica, a fost prins în flagrant de...

Cetăţeni păcăliţi de un candidat la primărie, care le-a promis terenuri gratis. Oamenii voiau să îşi ridice case

Localnicii dintr-un sat al comunei Tigveni din judeţul Argeş au intrat pe o parcelă care aparţine domeniului public...

Primăria extinde Spitalul Caracal. Investiţia se ridică la 34 milioane euro

Primăria Caracal extinde şi dotează Spitalul Municipal, prin intermediul unui proiect finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Primarul...

Scandal în trafic. Un tânăr a pulverizat spray paralizant către o persoană pe care a şi ameninţat-o cu un pistol

Un incident şocant s-a petrecut astăzi pe o stradă din capitală. Un tânăr de 19 ani ar fi pulverizat...